MENU

Ako sa vyhnúť zrážke s vtákmi

Poznatky z viac ako stovky kolízií na letiskách OS SR


Prírodné pomery na Slovensku sú veľmi rozmanité. Výskyt vtákov na letiskách Ozbrojených síl Slovenskej republiky však okrem celkového charakteru krajiny azda najvýraznejšie ovplyvňujú sezónne zmeny závislé od ročných období. Ďalším faktorom, ktorý má výrazný vplyv na meniacu sa početnosť vtákov, je konkrétne prostredie, v ktorom sa letisko nachádza.

Aby sme vedeli čo najpresnejšie pomenovať druhy vtákov, ktoré sú hrozbou pre leteckú prevádzku, je potrebné presne ich identifikovať, no rovnako tak určiť, prečo, kedy a kde sa na letisku vyskytujú.

Kľúčové otázky
Určovanie vtákov a ostatných živočíchov tak tvorí kľúčovú súčasť biologickej ochrany letiska. Veľmi účinným riešením je hlavne ich pravidelné celoročné sledovanie s pomocou mobilných hliadok, ktorých vybavenie by malo byť v súlade so sledovanými druhmi. Pred samotným posudzovaním rizika kolízií leteckých prostriedkov s vtákmi (či najmä s nimi), sa používa vymedzenie základných výrazov ako nebezpečenstvo (hazard) a riziko (risk). Vo vzťahu k leteckej prevádzke vrátane našej vojenskej ide o medzinárodné pojmy, ktoré sa však niekedy zamieňajú. Jednoducho povedané, pod nebezpečenstvom sa v danej súvislosti chápe to, v akom množstve sa vtáky vyskytujú na letisku alebo v jeho blízkosti. A riziko je zase určitá pravdepodobnosť, že stret vtáka alebo iného živočícha s leteckým prostriedkom povedie k jeho poškodeniu.

Text: Ing. Pavol Lenko, Odbor veterinárnej podpory, Úrad hlavného lekára OS SR Ružomberok
Foto: Pavol Lenko; Ilustrácie: autor a Ján Begala

Viac sa dočítate v Ročenke Vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky 2021, ktorá vyšla 3. októbra 2021.

Obsah ročenky nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.