MENU

Spoločná zodpovednosť a ďalšia pomoc obyvateľstvu

Aj počas minulej jesene a prvej polovice roka 2021 zasiahli do života a práce príslušníkov Vzdušných síl OS SR opatrenia prijímané proti druhej vlne pandémie ochorenia covid-19. Tak ako pred rokom potrebné sily a prostriedky vzdušných síl boli neustále udržiavané v pohotovosti a v prípade potreby nasadzované tam, kde bola pomoc vojakov potrebná. Ľudia znova plnili úlohy aj mimo svojich pracovísk.

Spoločne to dáme
Vtedajší veliteľ vzdušných síl generálmajor Ľubomír Svoboda oslovil svojich podriadených listom z 27. októbra 2020, v ktorom uviedol, že vláda SR poverila ozbrojené sily úlohou s takým rozsahom a záberom, aký nepamätajú ani uniformovaní predchodcovia dnešných profesionálnych vojakov. Išlo o prípravu a vykonanie celoplošného testovania obyvateľov v rámci operácie nazvanej Spoločná zodpovednosť. Zároveň zdôraznil, že si to vyžiada stopercentné nasadenie ľudí, vyjadril úctu k ich práci a odhodlaniu a tiež presvedčenie, že „spoločne to dáme“. Vo svojich ľuďoch sa nesklamal.

V rámci operácie vzniklo v priestoroch veliteľstva vzdušných síl Regionálne veliteľstvo Zvolen, ktoré pracovalo v prospech celoplošného testovania obyvateľstva na ochorenie covid-19 v dňoch 31. októbra až 1. novembra a potom 7. až 8. novembra. Komplexne riadilo operáciu v desiatich z 13 okresov Banskobystrického kraja. V čele regionálneho veliteľstva stál zástupca náčelníka štábu veliteľstva vzdušných síl plukovník Adolf Uličný. O tom, že on i jeho ľudia si počínali perfektne, zodpovedne a ľudsky, svedčia ďakovné listy, ktoré prišli na adresu jeho či veliteľstva vzdušných síl.

Text: Ján Begala, VzS
Foto: Jozef Žiak, vk

Viac sa dočítate v Ročenke Vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky 2021, ktorá vyšla 3. októbra 2021.

Obsah ročenky nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.