MENU

Slovenský štít 2021

Medzinárodné vojenské cvičenie Slovak Shield 2021 (Slovenský štít) malo preveriť pripravenosť Ozbrojených síl Slovenskej republiky voči klasickým vojenským hrozbám, ale aj hybridnému vedeniu bojovej činnosti a zvýšiť roveň vycvičenosti a interoperability so zahraničnými partnermi.

Napriek rozsiahlemu zapojeniu ozbrojených síl do opatrení proti šíreniu ochorenia covid-19 sa Pozemným silám OS SR v spolupráci s ostatnými zložkami ozbrojených síl podarilo naplánovať a zorganizovať taktickú časť cvičenia Slovenský štít 2021 v priestoroch Centra výcviku Lešť. Od 1. do 24. júna prešli jednotky previerkami v plánovaní a riadení operácií za prítomnosti účastníkov z Česka, Maďarska, Poľska a Spojených štátov.

Oficiálne sa cvičenie začalo 8. júna nástupom v určených priestoroch Centra výcviku Lešť, na ktorom sa zúčastnili veľvyslankyňa USA na Slovensku Bridgite Ann Brink, zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky generálmajor Štefan Kovács, veliteľ Vzdušných síl OS SR brigádny generál Róbert Tóth a ďalší. Riaditeľom cvičenia bol veliteľ pozemných síl generálmajor Ivan Pach.

Text: Marián Kment, Andrej Jerguš, Michal Stolár
Foto: Štefan Jusko, Michal Stolár

Viac sa dočítate v Ročenke Vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky 2021, ktorá vyšla 3. októbra 2021.

Obsah ročenky nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.