MENU

Možnosti obmeny výcvikového systému a L-39NG

V roku 2018 Slovenská republika začala výmenu bojových lietadiel MiG-29 podpísaním kontraktu na dodanie 12 stíhačiek F-16C a dvoch dvojmiestnych F-16D Block 70. Súčasťou kontraktu v cene 1,594 miliardy eur je aj výcvik prvej generácie 22 pilotov pre tento typ leteckej techniky v USA. Ďalší piloti by už mali byť cvičení doma, čo bude vyžadovať zavedenie novej generácie prúdových cvičných lietadiel. Slovensku ju ponúka viacero výrobcov.

Na sklonku roku 2020, ako povedal minister obrany Jaroslav Naď, bolo Slovensko v počiatočnej fáze rozhodovania a prijímalo informácie o tom, čo sú schopní výrobcovia ponúknuť. O nákupe by sa malo rozhodnúť v tomto volebnom období za súčasnej vlády. Nové cvičné lietadlá by umožnili vykonávať veľkú časť výcviku budúcich pilotov F-16 na Slovensku, čiže nemuseli by prejsť celým výcvikovým procesom v USA.

O úspore miliónov z rozpočtových položiek a výhodnosti takého postupu svedčí porovnanie nákladov: Letová hodina na F-16 posledných blokov (zahrnuje servisné náklady, palivo, mzdu pilota, technikov…) dosahuje podľa dostupných informácií v USAF 18 538,147 eura. Pri cvičných prúdových lietadlách sa dá počítať so sumou 7- až 8-násobne nižšou. Podľa zdrojov z rezortu obrany by si Slovensko malo zabezpečiť okolo 8 až 10 cvičných lietadiel, ktoré by pri zálohe a servisnej údržbe generovali dostatok letových hodín pre výcvik potrebného počtu pilotov pripravovaných s cieľom prejsť na typ F-16. O zákazku sa uchádzajú viaceré firmy.

Text: RNDr. Michal J. Stolár
Foto: autor, Aero, Leonardo, FMA

Viac sa dočítate v Ročenke Vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky 2021, ktorá vyšla 3. októbra 2021.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.