MENU

Vzdušné sily smerujú k svojmu modernému obrazu

Tempo modernizácie vzdušných síl možno nespĺňa všeobecné očakávania a je dosť množné, že nezodpovedá ani všetkým predstavám vojenských profesionálov, ani úsiliu povolaných na úseku štátnej správy v rezorte obrany. Ale v každom prípade, napriek všetkým ťažkostiam a navzdory zlým jazykom tvrdiacim, že sa nič nerobí v prospech vzdušných síl, modernizácia ich techniky postupuje a prináša výsledky. No treba mať na pamäti, že aj tu okrem iných faktorov všetko ovplyvňuje tiež objem financií, ktoré bolo či je možné v danom čase na ten-ktorý projekt vyčleniť.

Pripomeňme si, že v rokoch 2009 až 2013 vzdušné sily dostali štyri nové dopravné lietadlá L-410UVP–E20. V rokoch 2017 a 2018 ich posilnili dve nové lietadlá C-27J Spartan. Za roky 2017 až 2020 Vrtuľníkové krídlo Prešov dostalo deväť nových vrtuľníkov UH-60M Black Hawk a v roku 2025 v rámci schválených zmluvných dokumentov vláda – vláde, uzatvorenej v júni 2021 s USA, očakávame dodanie dvoch viacúčelových vrtuľníkov UH-60M s výbavou pre plnenie úloh síl pre špeciálne určenie.

Momentálne očakávame, že od roku 2023 sa začne nahrádzanie lietadiel MiG-29, ktoré slúžia v pohotovostnom systéme, 14 najnovšími viacúčelovými taktickými stíhacími lietadlami typu F-16 Block 70. A rozpracovaný je projekt nákupu 17 trojdimenzionálnych radarov, ktoré by mali Vzdušné sily OS SR dostať už čoskoro. Kedy konkrétne, o aké typy a verzie rádiolokačnej techniky ide a koľko bude ktorých, na to sme sa opýtali odborníkov zo sekcie modernizácie Ministerstva obrany SR z oblasti rozvoja spôsobilostí vzdušných síl pod vedením riaditeľa odboru rozvoja spôsobilostí v oblasti výzbroje, techniky a materiálu plukovníka Ing. Jozef Čižika, PhD.

Text: Ján Begala, SEMOD
Foto: Michal Stolár, IAI ELTA a autor

Viac sa dočítate v Ročenke Vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky 2021, ktorá vyšla 3. októbra 2021.

Obsah ročenky nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.