MENU

Marian Majer rokoval v Luxembursku

o rekonštrukcii letiska Sliač


Štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer dnes vycestoval do Luxemburska, aby tu rokoval s novovymenovanou generálnou manažérkou agentúry NATO pre podporu a obstarávanie Stacy Cummings vo veci rekonštrukcie infraštruktúry letiska Sliač. Hlavnou témou rokovania boli možnosti zlepšenia spolupráce medzi rezortom obrany a agentúrou na projektoch rekonštrukcie s cieľom zefektívniť procesy pre odovzdanie stavieb používateľovi, teda rezortu obrany.

„Rekonštrukcia a príprava letiska v Sliači je pre nás v súvislosti s dodaním nových stíhacích lietadiel F-16 prioritou, a to aj v rámci spolupráce s NSPA. Vzhľadom na to, že dodanie prvých lietadiel sa predpokladá v júli 2023, je v našom najvyššom záujme mať pre ne včas pripravenú infraštruktúru, čo som tlmočil aj partnerom v agentúre,“ povedal k rokovaniu štátny tajomník M. Majer.

Zdôraznil tiež, že Slovenská republika sa rozhodla realizovať projekt rekonštrukcie leteckej základne prostredníctvom NSPA vzhľadom na jej skúsenosti s infraštruktúrou leteckých základní NATO a vyjadril záujem rezortu obrany na zrýchlení procesov obstarávania. M. Majer zároveň ocenil vyhlásenie medzinárodného konkurenčného ponukového konania na architektonické/inžinierske služby, a to najmä s ohľadom na transparentnosť a možnosť výberu najdostupnejšieho riešenia.

V rámci rokovania štátneho tajomníka M. Majera s novou generálnou manažérkou NSPA S. Cummings bol témou aj pokrok v bezpečnej likvidácii nadbytočnej delostreleckej kazetovej munície M-26 s finančnou Spojených štátov amerických. „Slovenská republika je odhodlaná zlikvidovať túto muníciu do konca roku 2023 v súlade s našimi medzinárodnými záväzkami podľa Dohovoru o kazetovej munícii. Aj v tomto prípade bude mať spolupráca s NSPA zásadný význam,“ vyzdvihol. Doplnil, že NSPA ponúka široké možnosti aj v ďalších oblastiach, pričom rezort obrany zváži ich využitie, a to najmä v záujme zabezpečenia maximálnej miery transparentnosti.

Agentúra NATO pre podporu a obstarávanie (NATO Support and Procurement Agency – NSPA) je hlavnou agentúrou Aliancie, s ktorou Ministerstvo obrany SR spolupracuje pri obstarávaní tovarov a služieb pre Ozbrojené sily SR.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Ministerstvo obrany SR – KOd /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.