MENU

Quo vadis, Afganistan

V Afganistane žiadna vojenská intervencia nezvíťazí. Peržania, Gréci, Arabi, Mongoli, Indovia, Briti, Sovieti a teraz západná aliancia vedená USA – všetci odišli s neúspechom. Ale porazený bol, je a bude hlavne afganský ľud, ktorý trpel, trpí a bude trpieť.

Dohodu o nastolení mieru v Afganistane podpísali predstavitelia hnutia Tálibán a USA v Dauhe, hlavnom meste Kataru, 29. februára 2020. Zahrnovala stiahnutie všetkého vojenského personálu USA a ďalších štátov NATO, ako aj iných štátov a zahraničných civilných kontraktorov z územia Afganistanu do 1. mája 2021. Tálibán sa zaviazal dodržať súčasný stav a riešiť situáciu vyjednávaním s vládou v Kábule. Opak bol totiž pravdou, dohoda s „neveriacimi“ pre Tálibán nebola dohodou, ale zdrapom papiera a po odchode zahraničných vojsk začal 1. mája 2021 ofenzívu.

Na strane vládnych síl, Afganskej národnej armády, Afganskej národnej polície, Afganských vzdušných síl a vládnych milícii stálo okolo 300 000 vojakov. Z nich však bolo len okolo 50-tisíc bojaschopných, medzi nimi 7500 príslušníkov Commandos. Zvyšok tvorila masa brancov, ktorí nemali záujem bojovať. Značné množstvo tvorili aj neexistujúci vojaci, ktorých velitelia vykazovali, aby na nich poberali zbrane, muníciu a logistickú podporu.

Text: RNDr. Michal J. Stolár
Foto: via Hadžid Mahšad, USAF

Viac sa dočítate v časopise Letectví+kosmonautika 9/2021, ktorý vyšiel 1. 9. 2021.

Obsah L+K 9/2021 nájdete – TU.

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.