MENU

OS SR v extrémne náročných podmienkach

realizovali druhú evakuáciu z Afganistanu


Ozbrojené sily SR využili spôsobilosti špeciálnych síl a dopravného letectva na úspešnú evakuáciu ďalšej skupiny osôb s väzbami na Slovenskú republiku z kábulského letiska. V rámci operácie realizovanej v extrémne náročných podmienkach na aktuálne zrejme najnebezpečnejšom mieste sveta sa príslušníkom špeciálnych síl podarilo dohľadať a eskortovať 28 civilných osôb.

Slovensko tak bolo jednou z posledných krajín, ktoré z Afganistanu evakuovali osoby, a to dokonca v deň keď kábulské letisko opustil posledný spojenecký vojak. Počas tlačovej konferencie o tom dnes informovali predseda vlády SR Eduard Heger, minister obrany SR Jaroslav Naď a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

Predseda vlády SR Eduard Heger označil realizovanú evakuáciu za ešte oveľa väčší úspech, ako v prvom prípade. „Som nesmierne hrdý na príslušníkov ozbrojených síl, pretože preukázali nesmierne veľkú odvahu. Išli do rizikovejšieho prostredia a ako viete, museli na letisku v Kábule zotrvať dva dni a pôsobiť vo veľmi náročných podmienkach,“ zdôraznil. Zároveň poďakoval menovite ministrom J. Naďovi a I. Korčokovi spolu s ich tímami, veľvyslancovi SR pri NATO Petrovi Bátorovi a všetkým, ktorí boli do procesov zapojení vrátane spojencov, osobitne Spojeným štátom americkým za spoluprácu pri zabezpečení perimetra.

„Tentokrát poviem, že sa nám podaril nie malý zázrak, ale veľký zázrak,“ vyzdvihol minister J. Naď. Pri tejto príležitosti vyjadril obrovskú hrdosť na príslušníkov OS SR, vysoko ocenil tiež proaktívny prístup vlády a neoceniteľnú pomoc rezortu diplomacie, ktorého diplomati podali výkon nad rámec predpokladaných možností. „My sme hľadali cestu, ako pomôcť ľuďom v Afganistane. Vtedy, keď už ostatní odchádzali z krajiny, alebo avizovali ukončenie evakuácií, my sme to dokázali. Spoločne sme úspešne – aj cez dva kontrolné stanovišťa Talibanu previedli ľudí, ktorí naozaj potrebovali našu pomoc a ktorým reálne hrozilo, že prídu o život. Práve takéto situácie dokazujú, aké dôležité sú Ozbrojené sily SR, pretože pri všetkej úcte ku každému, nikto iný ako ozbrojené sily a špeciálna zásahová jednotka by takúto operáciu nemohla zvládnuť,“ zdôraznil minister J. Naď s tým, že slovenské vojenské jednotky prichádzali počas nasadenia do priameho kontaktu s jednotkami Talibanu.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok poskytol informácie o evakuovaných osobách. Ide celkovo o dvadsaťosem osôb s väzbami na Slovensko, konkrétne šesť osôb s povolením na pobyt v SR, jedenásť manželiek a jedenásť detí osôb s povolením na pobyt. Aj v tomto prípade prešli všetci procesom preverenia a v súčasnosti sa nachádzajú v karanténe v záchytnom stredisku v Humennom, pričom podstupujú štandardný azylový proces.

Operácia na evakuáciu osôb sa začala vo štvrtok 26. augusta večer, pričom trvala cca 80 hodín. Príslušníci Ozbrojených síl SR nalietali v rámci evakuačnej operácie počas 35 letových hodín viac ako 17 000 kilometrov. Celkový počet dvadsaťosem evakuovaných osôb bol z dôvodu kapacitných limitov dopravných lietadiel rozdelený na polovice. Štrnásť osôb dopravil vojenský špeciál OS SR, ďalších štrnásť osôb dopravilo lietadlo Spojených štátov amerických do jednej z európskych krajín, odkiaľ ich previezli OS SR na územie Slovenska.

Text a ilustračné foto: Ministerstvo obrany SR – KOd /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.