MENU

Premiérový prílet spoločnosti Luxair do Košíc

V štvrtok 22. júla sa na štadióne v maďarskom Miškovci (známym aj pod maďarským názvom Miskolc) odohral futbalový zápas medzi luxemburským tímom CS Fola Esch a bieloruským tímom FK Šachťor Salihorsk (používa sa aj prepis Soligorsk) – išlo o zápas predkola Európskej konfederačnej ligy.

Pokiaľ si kladiete otázku, akú súvislosť mal tento zápas s košickým medzinárodným letiskom, je to jednoduché. Luxemburskí futbalisti cestovali z Luxemburgu do Miškovca v dvoch etapách. Prvou bol let z Luxemburgu do Košíc, druhou následný transfer autobusom do Miškovca. Na let z hlavného mesta Luxemburska do východoslovenskej metropoly použil futbalový tím turbovrtuľové lietadlo DHC-8-402Q Dash 8 patriace spoločnosti Luxair. Išlo o vôbec prvé pristátie lietadla spoločnosti Luxair v Košiciach.

Spoločnosť Luxair existuje v dnešnej podobe od roku 1961 a svoju letovú činnosť začala v roku 1962. V súčasnosti disponuje jedenástimi lietadlami typu DHC-8, ktoré na našom letisku slangovo označujeme slovom daška. Na let do Košíc využil luxemburský tím lietadlo s poznávacou značkou LX-LGN, ktoré bolo spoločnosti Luxair dodané v decembri 2012. Vzdialenosť približne tisíc kilometrov medzi Luxemburgom a Košicami prekonalo lietadlo za dve hodiny a sedem minút, pričom let prebiehal v cestovnej výške 25 000 stôp, čo je 7620 metrov.

Mimochodom, vyššie spomenutý futbalový zápas skončil víťazstvom luxemburského tímu pomerom 2:1. Deň po zápase sa Luxemburčania autobusom prepravili späť na košické letisko, kde ich čakala „daška“ spoločnosti Luxair.

Text a foto Rado Mlýnek

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.