MENU

Letisko Košice: Fotopohľady do histórie

17. diel, Ultraľahké športové lietadlo z Moravy


Priznám sa, že občas z ničoho nič pristane na košickom letisku lietadlo, ktorého typ a výrobca sú pre mňa záhadou – zvyčajne ide o malé športové lietadlá.

Vtedy si stačí spomenúť na starý dobrý Google, ktorý po zadaní registračnej značky rýchlo vyjaví, čo to za lietadlo pristálo. Google som využil aj na vyhľadanie identity ladného športového lietadla so slovenskou poznávacou značkou OM-M300, ktoré v košiciach pristálo v novembri 2016.

Výrobcom lietadla nebola nejaká exotická firma z ďalekej krajiny, ale česká firma BRM Aero, sídliaca v Kunoviciach na Morave, ktorá vyrába ultraľahké lietadlá Bristell. Tie sa vyrábajú v niekoľkých verziách certifikovaných podľa európskych (UL) alebo amerických predpisov (LSA) pre ultraľahké lietadlá. Lietadlo Bristell poznávacej značky OM-M300 je verzie LSA, ktorej rozpätie krídel je 9,13 m ,dĺžka je 6,45 m a výška 2,28 m. Šírka kabíny pre dvoch cestujúcich vedľa seba je 1,3 m.

Maximálna vzletová hmotnosť verzie LSA je 600 kg, maximálna rýchlosť v horizontálnom lete je 250 km/h. Na pohon českých športových lietadiel Bristell sa používajú osvedčené motory Rotax v rôznych výkonových verziách pokrývajúcich rozsah od 71 kW do 88 kW. Skratka BRM v názve výrobcu i názov lietadla Bristell odkazujú na meno hlavného konštruktéra, ktorým je Milan Bříštěla.

Text a foto: Rado Mlýnek

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.