MENU

Bell pokračuje v programe V-280 Valor

so zameraním na tender FLRAA


Spoločnosť Bell pokračuje v rozvoji programu V-280 Valor a po predošlom vývoji a letových skúškach sa zameriava na tender diaľkového útočného letúna budúcnosti – FLRAA (Future Long-Range Assault Aircraft). Bell a tím Valor predviedli technické a prevádzkové výhody demonštrátora V-280 Valor, ktoré sa podarilo zaviesť vďaka dátovej optimalizácii. Cieľom je vytvoriť spoľahlivý a udržateľný útočný letún dlhého dosahu pre očakávaný tender.

Spoločnosť Bell a tím Valor sa teraz sústredia na ďalšiu dôležitú fázu súťaže, ktorej cieľom je modernizovať armádu. Model V-280 Valor úspešne ukončil trojročný program, ktorý pozostával z letových skúšok a ukážok jeho revolučných vlastností. Počas testovacieho obdobia sa nalietalo viac ako 214 hodín a V-280 splnil všetky plánované kľúčové výkonnostné parametre vrátane manévrovateľnosti pri nízkych rýchlostiach, letu na dlhé vzdialenosti, letu vysokou rýchlosťou 305 uzlov a efektívnej integrácie systémov misie. Päť armádnych skúšobných pilotov uskutočnilo s V-280 viac ako 15 letov. Okrem toho spoločnosť Bell zorganizovala niekoľko podujatí „Soldier Touchpoint“, ktoré jej umožnili získať dôležitú spätnú väzbu priamo od pilotov, mechanikov a výsadkárov. Vďaka tomu sa znížilo riziko a technologický vývoj zbraňového systému FLRAA mohol pokračovať tak, aby spĺňal požiadavky vojakov v spoločných operáciách v najrôznejších oblastiach.

„Výzva FLRAA, ktorú predložila americká armáda, bola prakticky nedosiahnuteľná len s použitím konfigurácie vrtuľníka. Jasne ukázala potrebu modernizácie a nasadenia transformačných kapacít. Dôkladne sme vyhodnotili niekoľko možností kolmého vzletu a dospeli sme k záveru, že konvertoplán je jediným možným riešením, ktoré spĺňa požiadavky na manévrovateľnosť, dolet aj rýchlosť útočného lietadla. Vyhovujúce sú tiež jeho náklady, časový harmonogram dodania a rizikový profil. Bell a naši kolegovia z tímu Valor sú veľmi spokojní s výsledkami, ktoré V-280 doteraz dosiahol, pričom úzko spolupracovali s americkou armádou už v rámci programu JMR TD a CD&RR,“ povedal Keith Flail, výkonný viceprezident divízie pokročilých vertikálnych zdvíhacích systémov spoločnosti Bell. „Náš tím je plne odhodlaný poskytnúť armáde najvýkonnejšiu letovo overenú možnosť prechodu na program FLRAA.“

Okrem výsledkov letových skúšok predložili Bell a tím Valor aj podrobné údaje objasňujúce, ako je možné vďaka efektívnemu zbraňovému systému zaistiť cenovo dostupný program. V-280 zahŕňa modulárny prístup otvorených systémov (MOSA) a spolieha sa na cenovo dostupné zjednodušené a spoľahlivé konštrukcie, ktoré podporujú udržateľnosť v priebehu životného cyklu stroja.

„Od začiatku projektu pred ôsmimi rokmi sme prešli dlhú cestu. Sme odhodlaní realizovať náš program bezpečne a načas a letovými ukážkami sme si overili, že všetko, čo sme navrhli na základe digitálnych modelov, funguje presne ako má. Armáda neposiela vojakov do boja na digitálnom modeli, a preto sme považovali za dôležité predložiť nespochybniteľné dôkazy o presnosti a spoľahlivosti strojov,“ povedal Ryan Ehinger, viceprezident a programový riaditeľ FLRAA v spoločnosti Bell. „Táto technológia letúnov novej generácie tvorí osvedčený základ pre využitie našej digitálnej kostry s otvorenou architektúrou, ktorá armáde poskytuje maximálnu flexibilitu pri udržiavaní jej systémov misií adekvátnym spôsobom. Umožňuje tiež dlhodobú interoperabilitu v budúcich spoločných operáciách vo všetkých oblastiach.“

S napredovaním súťaže FLRAA sa bude spoločnosť Bell usilovať, aby v rámci fázy CD&RR II doručila úvodné predbežné návrhy hlavných subystémov a koncepčného zbraňového systému na základe údajov o overenej výkonnosti. Tým sa zaistí, že transformačné schopnosti budú zodpovedať harmonogramu armády.

Text a foto: Bell /red

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.