MENU

Rokovala komisia k prechodu Múzea SNP

V priestoroch rezortu obrany včera rokovala odborná komisia, ktorej agendou je komplexná problematika prevodu zriaďovateľskej pôsobnosti Múzea SNP v Banskej Bystrici z Ministerstva kultúry SR pod Ministerstvo obrany SR. Súčasťou komisie sú preto nielen zástupcovia z oblasti kultúry, Múzejnej a galerijnej rady, ale tiež legislatívy a práva, či financií.

Na rokovaní sa zúčastnili aj minister obrany SR Jaroslav Naď a ministerka kultúry SR Natália Milanová. Minister J. Naď v tejto súvislosti potvrdil, že motiváciou Ministerstva obrany SR pri prevode zriaďovateľskej pôsobnosti Múzea SNP je zabezpečenie adekvátnych podmienok a finančnej podpory pre jeho rozvoj. Predmetom zasadnutia boli preto právne, ako aj finančno-majetkové náležitosti prevodu múzea.

„Naším spoločným cieľom je nájsť ten najlepší spôsob prechodu – o všetkých aspektoch preto hovoríme priamo s odborníkmi. Všetky záležitosti prevodu zriaďovateľskej pôsobnosti sú predmetom odbornej diskusie. Ide napríklad o postavenie Múzea SNP v štruktúre Vojenského historického ústavu a témou je samozrejme aj jeho právna subjektivita. Chcem zopakovať, že o tej zatiaľ rozhodnuté nebolo a preto každý, kto tvrdí opak, a teda že už je rozhodnuté – klame,“ zdôraznil minister obrany SR Jaroslav Naď.

Komisia sa venovala tiež finančno-majetkovým aspektom prevodu Múzea SNP vrátane potreby finančného, personálneho a zmluvného auditu, ako aj nemenej dôležitej inventarizácie. Zasadnutia komisie budú pokračovať, pričom výsledný návrh riešenia prevodu zriaďovateľskej pôsobnosti Múzea SNP pod rezortu obrany bude následne predložený na rokovanie vlády SR. Ministri tiež oznámili, že pri Múzeu SNP po jeho prechode pod rezort obrany vznikne rada zložená z odborníkov, ktorá bude slúžiť ako poradný orgán pri rozhodovacích procesoch. Cieľom je umožniť odborníkom zapojiť sa do diskusie o budúcich projektoch Múzea SNP.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.