MENU

102. výročie smrti generála M. R. Štefánika

Krédo „veriť – milovať – pracovať“ a spolu s ním tiež odkaz života a skutkov generála Milana Rastislava Štefánika sú univerzálne a inšpiratívne aj 102 rokov od jeho tragického úmrtia. Počas dnešnej pietnej spomienky pri mohyle v Ivanke pri Dunaji, ktorá sa konala za účasti predsedu vlády SR Eduarda Hegera, to o gen. M. R. Štefánikovi povedal minister obrany SR Jaroslav Naď.

„Aj napriek predčasnej tragickej smrti nám generál Štefánik zanechal obrovské a nemenné posolstvo o neutíchajúcom boji za slobodu, demokraciu a odmietanie totalitných režimov. Našou úlohou je živiť a zachovávať toto posolstvo. Generálov zápal pre svoju krajinu a ochota obetovať svoj život v prospech jej dobra a budúcnosti z neho totiž robí vzor pravého vlastenca aj pre súčasné generácie,“ povedal minister J. Naď pri príležitosti 102. výročia úmrtia gen. M. R. Štefánika.

Šéf rezortu obrany zároveň pripomenul jeho najväčšie zásluhy, medzi ktoré patrí významný prínos pre vznik prvého spoločného štátu Čechov a Slovákov prostredníctvom kľúčovej úlohy, ktorú zohral pri formovaní československého zahraničného odboja počas 1. svetovej vojny.

Generál Milan Rastislav Štefánik zahynul v nedeľu ráno 4. mája 1919. Lietadlo prvého a zároveň posledného československého ministra vojny sa nečakane zrútilo neďaleko Ivanky pri Dunaji. Pri havárii dvojplošníka Caproni Ca.33 zahynula aj celá posádka lietadla.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /red
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Súvisiace články:
Letisko si pripomína 102. výročie smrti M. R. Štefánika
Štátny tajomník M. Majer si v Brezovej pod Bradlom pripomenul pamiatku generála M. R. Štefánika
102. výročie úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika na Cypre

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.