MENU

Autor knihy Letec Štefánik a Caproni

oslávil krásnych 100 rokov


Dňa 27. apríla 2021 oslávil sté narodeniny pán Karol Steklý, autor knihy Letec Štefánik a Caproni. Jej druhé, rozšírené vydanie vyšlo vo vydavateľstve MAGNET PRESS SLOVAKIA vlani na jeseň. Zástupcovia vydavateľstva prišli oslávencovi zagratulovať do Trenčína.

Pri tej príležitosti odovzdali Karolovi Steklému ďakovný list spoločnosti MAGNET PRESS SLOVAKIA za autorský prínos k osvetľovaniu histórie a prezentácii slovenskej repliky lietadla Ca 33 a za výbornú spoluprácu pri vydaní knihy Letec Štefánik a Caproni. V liste sa okrem iného uvádza, že tak ako autor Karol Steklý, aj časopis L+K si tohto roku pripomína svoju storočnú históriu.

Zástupcovia spoločnosti MAGNET PRESS SLOVAKIA oslávencovi zaželali veľa zdravia a chuti do ďalšej práce, pretože sa netajil tým, že by ešte niečo chcel napísať spolu s Jozefom Buffom, s ktorým spolupracoval pri druhom, rozšírenom vydaní knihy.

Prvá knihy Karola Steklého Letec Štefánik a Caproni vyšla roku 2001. Na pohľad útle dielo na svojich 62 stranách formátu A4 prinieslo relatívne veľa údajov, hlavne o lietadle Caproni Ca 33, na ktorom M. R. Štefánik letel do vlasti, ale aj dobových talianskych dokumentov, týkajúcich sa posledného letu Štefánika a havárie jeho lietadla 4. mája 1919. Druhé vydanie autorská dvojica Karol Steklý a Jozef Buffa rozšírila o krátky životopis M. R. Štefánika a kapitolu venovanú jeho činnosti ako vojensko-politického organizátora čs. légií. Súčasne autori doplnili pôvodný text ostatných kapitol ďalšími údajmi, tabuľkami a fotografiami. Zvolili tiež prehľadnejšie členenie textu, rozdeleného do piatich kapitol, kde väčší priestor dostali informácie týkajúce sa napríklad stavby repliky lietadla Ca 33 na Slovensku. Bohatšia je aj farebná príloha.

Text a foto: Ján Begala

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.