MENU

Od tragédie v Hejciach uplynulo 15 rokov

Predstavitelia rezortu obrany si dnes pripomenuli 15. výročie najväčšej leteckej tragédie v dejinách Slovenska a vzdali hold profesionálnym vojakom, ktorí prišli o život počas havárie vojenského lietadla An-24V.

Pre aktuálnu pandemickú situáciu si pamiatku 42 obetí uctil minister obrany SR Jaroslav Naď spolu s prezidentkou SR a hlavnou veliteľkou Ozbrojených síl SR Zuzanou Čaputovou a štátnym tajomníkom Marianom Majerom tichým položením vencov pri Pamätníku zmierenia v areáli rezortu obrany. V maďarskej obci Hejce a na vrchu Borsó si pamiatku vojakov pripomenul náčelník Generálneho štábu OS SR gen. Daniel Zmeko.

„19. januára 2006 prišli Ozbrojené sily SR o časť svojej vojenskej rodiny, našich kolegov – vojakov a vojačky, ktorí mali po úspešnom splnení úloh v Kosove pred sebou už len jednu, najdôležitejšiu úlohu – vrátiť sa domov k svojim najbližším. To sa však už, žiaľ, nestalo. Nikdy nezabudneme,“ povedal minister obrany SR Jaroslav Naď.

Ako povedal náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR gen. Daniel Zmeko na mieste leteckého nešťastia pripomínajú symbolické dubové stĺpy statočnosť a obetavosť profesionálnych vojakov a vojačiek – hrdinov s ušľachtilým cieľom podávať pomocnú ruku všade tam, kde je to potrebné. „Slovenskí vojaci odišli budovať lepší svet, spolu zdolávali prekážky, prežívali spoločné víťazstvá a úspechy, no bohužiaľ, 42 z nich sa už domov nevrátilo. V mysliach nás všetkých však zostávajú navždy,“ dodal.

Šéf rezortu obrany pri tejto príležitosti priblížil, že podpisom rozhodnutia o odtajnení vyšetrovacieho spisu o leteckom nešťastí bolo po 14 rokoch čakania, otázok a chýbajúcich odpovedí verejnosti a pozostalým umožnené dozvedieť sa všetky okolnosti havárie. „Dlhovali sme to nielen im, ale tiež našim vojakom, ktorí obetovali svoje životy službe vlasti,“ dodal. Zároveň doplnil, že v prípade zverejneného spisu ide o 8. najzobrazovanejší odkaz na webovej stránke Ministerstva obrany SR, pričom od zverejnenia správy o vyšetrovaní (tzn. 31. júla 2020) už túto záložku navštívilo viac ako 18 000 ľudí.

Vojenský špeciál Antonov An-24V evidenčného čísla 5605, ktorý viezol slovenských vojakov z Kosova po návrate z misie KFOR, sa zrútil 19. januára 2006. Rezort obrany si pamiatku profesionálnych vojakov každoročne pripomína na výročie nešťastia pietnym aktom na mieste havárie na vrchu Borsó, kde je umiestnených symbolických 42 dubových stĺpov, a tiež pri pamätníku v obci Hejce.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /red
Foto: Ivan Kelement – MO SR, Ozbrojené sily SR

Súvisiace články:
Spomienka na obete havárie AN-24 v dk Kuchyňa
Pietna spomienka na obete leteckej nehody v Hejciach
Pietna spomienka

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.