MENU

Vojnový veterán Vladimír Strmeň

bol povýšený do hodnosti nadporučík


Minister obrany SR Jaroslav Naď v utorok 15. decembra v Banskej Bystrici prekvapil por. v. v. Vladimíra Strmeňa, jedného z posledných priamych účastníkov Slovenského národného povstania, povýšením do vojenskej hodnosti nadporučík.

Dekrét o povýšení mu spolu s výložkami a osobným poďakovaním odovzdal dnes v priestoroch Múzea SNP, kde sa uskutočnila premiéra krátkeho filmu „Mlčanie“ venovaného tejto výnimočnej osobnosti, ktorého spracovanie podporilo aj MO SR.

„Pán Strmeň bojoval za našu vlasť a národ v Slovenskom národnom povstaní už ako 17-ročný. Každý deň čelil možnej smrti, pričom počas svojho partizánskeho pôsobenia bol aj ťažko ranený. Po všetkom, čo prežil, mu patrí obrovský rešpekt a úcta za to, že aj napriek trpkým spomienkam má dodnes silu o nich hovoriť aj s mladou generáciou a naozaj aktívne šíriť veľmi dôležitú osvetu,“ vyzdvihol šéf rezortu obrany. Podľa jeho slov je nadporučík v. v. Vladimír Strmeň okrem iného tiež inšpiráciou odhodlania obmedziť svoje pohodlie v prospech dobra spoločnosti aj v aktuálnej, aj keď nie vojnovej, no predsa náročnej dobe pandémie.

„V minulosti sme boli svedkami aj papalášskych manierov oceňovania politikov a spriaznených osôb za údajné zásluhy v prospech rezortu obrany. Ja hovorím, že reálne zásluhy na obrane a bezpečnosti majú v prvom rade hrdinovia, ktorí nasadzovali a tiež v súčasnosti nasadzujú svoje životy v boji za mier, slobodu a demokraciu,“ povedal minister obrany SR Jaroslav Naď.

Povýšenie Vladimíra Strmeňa bolo prekvapením, ktoré rezort obrany zrealizoval počas premiéry krátkeho filmu „Mlčanie“. Ten je súčasťou projektu Moje povstanie, pričom však ide o mimoriadny diel venovaný Vladimírovi Strmeňovi a ďalším hrdinom Slovenského národného povstania.

Viac sa o vojnovom veteránovi nadporučíku v. v. Vladimírovi Strmeňovi dočítate na webe Paměť národa.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /red
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.