MENU

Zomrel genmjr. v. v. Ing. Marián Horský

Generálmajor Ing. Marián Horský sa narodil 28. augusta 1945 v Príbeníku, neďaleko Kráľovského Chlmca. Po skončení strednej jedenásťročnej školy sa stal žiakom školskej jednotky 6. motostreleckého pluku v Uherskom Hradišti. V roku 1963 bol prijatý na štúdium vo Vyššom vojenskom učilišti hrdinu O. Jaroša vo Vyškove na Morave, ktoré ukončil 1. augusta 1966, keď bol v hodnosti poručíka prijatý za vojaka z povolania.

Od septembra 1966 do polovice augusta 1975 prešiel celým radom veliteľských a veliteľsko-štábnych funkcií v motostreleckých útvaroch Československej ľudovej armády. V septembri 1974 bol premiestnený k Východnému vojenskému okruhu (VVO) a ustanovený do funkcie zástupcu veliteľa 55. motostreleckého pluku v Trebišove. V septembri 1976 bol v hodnosti kapitána vyslaný na 2-ročné postgraduálne štúdium vo Vojenskej akadémii A. Zápotockého v Brne, ktoré ukončil v hodnosti majora v roku 1978.

Následne bol zaradený do funkcie náčelníka štábu 63. motostreleckého pluku v Michalovciach. Od októbra toho istého roka sa stal jeho veliteľom. V novembri 1981 bol povýšený do hodnosti podplukovníka. O rok neskôr sa stal zástupcom veliteľa 14. tankovej divízie. Od septembra 1984 do júla 1986 absolvoval Vojenskú akadémiu Generálneho štábu Ozbrojených síl ZSSR K. J. Vorošilova v Moskve, smer veliteľsko-štábny, operačno-strategický. V roku 1987 bol povýšený do hodnosti plukovníka gšt. a ustanovený za veliteľa prešovskej 14. tankovej divízie. V júli 1990 sa stal zástupcom veliteľa VVO pre civilnú obranu v Trenčíne. K 1. októbru 1990 bol prezidentom ČSFR vymenovaný do hodnosti generálmajora.

Po vzniku Armády SR (ASR) bol zaradený do funkcie náčelníka Organizačnej správy Hlavného štábu Veliteľstva ASR, neskôr Organizačnej správy Generálneho štábu ASR. V decembri 1998 bol vyčlenený na plnenie úloh Ministerstva obrany SR. Po splnení nároku na starobný dôchodok bol dňom 31. októbra 2002 prepustený zo služobného pomeru profesionálneho vojaka.

V súvislosti so zavedením novej stupnice generálskych hodností v Ozbrojených silách SR ho prezident SR dňa 5. decembra 2002 povýšil do hodnosti generálmajora v zálohe. Jeho výkon vojenskej služby bol ocenený radom domácich, ako i zahraničných vyznamenaní.

Genmjr. Ing. Marián Horský bol telom aj srdcom vojak a veliteľ, ktorého meno si budeme vždy s úctou pripomínať v súvislosti s jeho priateľským postojom k Vojenskému historickému ústavu, osobitne k svidníckemu Vojenskému múzeu (dnes Múzejné oddelenie Svidník Vojenského historického múzea), ktorému dlhodobo poskytoval pomoc pri zabezpečovaní údržby národných kultúrnych pamiatok dokumentujúcich Karpatsko-dukliansku operáciu.

Česť jeho pamiatke!

Text a foto: Vojenský historický ústav Bratislava

Súvisiaci článok:
Odišiel generál Horský

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.