MENU

Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie

Pri príležitosti 76. výročia Karpatsko-duklianskej operácie si dnes pri Pamätníku čs. armádneho zboru na Dukle počas pietnej spomienky uctili pamiatku jej hrdinov – účastníkov národného boja za oslobodenie minister obrany SR Jaroslav Naď, štátny tajomník Marian Majer a náčelník Generálneho štábu OS SR gen. Daniel Zmeko. Na dnešnom spomienkovom podujatí pri pamätníkoch na Dukle a vo Svidníku sa zúčastnil aj predseda vlády SR Igor Matovič.

„Dnešný deň je pripomenutím neslabnúceho odkazu našich hrdinov – bojovníkov za univerzálne hodnoty slobody. Mali odvahu vzoprieť sa zlu v podobe fašistického režimu aj s vedomím, že tento boj nemusia vyhrať a mnohí z nich sa už domov nevrátili… Česť ich pamiatke,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď. Pripomínanie si takýchto udalostí podľa jeho slov apeluje na spoločnosť, aby nezabúdala na významnú súčasť slovenskej histórie. „Iba tak môžeme prispieť k tomu, aby si dnešná generácia dokázala vytvoriť vlastný názor a nebola ľahko ovplyvniteľná,“ dodal šéf rezortu obrany.

„Vojaci na Dukle pochodovali do jednej z najkrvavejších operácií 2. svetovej vojny. Z ich pohľadu však kráčali v ústrety slobode a demokracii. Ochota pobiť sa za vyššie ideály po vzore našich otcov a starých otcov je súčasťou našej identity dodnes. Je to v nás. Preto je Dukla nielen výkričníkom hrôz vojny, ale tiež nesmiernej sily slovenského národa,“ vyzdvihol pri Pamätníku československých vojakov na Dukle predseda vlády SR Igor Matovič.

Karpatsko-duklianskou operáciou sa začalo priame oslobodzovanie Československa. Trvala v dňoch od 8. septembra do 28. októbra 1944 ako súčasť Východokarpatskej operácie a bola jednou z najťažších na našom území. Vyžiadala si veľké straty na životoch a množstvo ranených. Jej cieľom bolo rozbiť sily nemeckej skupiny armád v predhorí Karpát a rýchly prechod karpatskými hrebeňmi na Slovensko a tak poskytnúť tak pomoc Slovenskému národnému povstaniu.

Na Karpatsko-duklianskej operácii sa zúčastňovali aj Slováci, pričom v čase začiatku operácie sa k slovenskej národnosti v rámci zboru hlásilo 3326 osôb. Tento počet vzrástol v priebehu jedného mesiaca na 4601 vojakov. Slováci tvorili väčšinu personálu elitnej jednotky zboru – 2. čs. samostatnej paradesantnej brigády.

O tom, že boje v slovenských horách priniesli mnohé obete na oboch stranách bojovej línie vypovedajú tieto čísla: 13 264 padlých a 48 750 ranených na strane sovietskej 38. armády a 1630 padlých a 4069 ranených na strane 1. čs. armádneho zboru. Nepriateľské straty sa odhadovali až na 52 000 padlých.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Súvisiace články:
Památný den MO: Vstup československých jednotek na území státu 6. října 1944
Deň obetí Dukly
Pietny akt kladenia vencov v Hunkovciach
Dukla – pamätník bojov Karpatsko–duklianskej operácie
Slávnostné odovzdanie vyznamenan
Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie a 76. výročie Karpatsko-duklianskej operácie

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.