MENU

Deň obetí holokaustu a rasového násilia

Presne pred 79 rokmi bol 9. septembra prijatý tzv. Židovský kódex, ktorý zhrnul dovtedajšiu protižidovskú legislatívu na Slovensku. Utrpenie a pamiatku obetí holokaustu a rasového násilia si dnes pri tejto príležitosti na Rybnom námestí v Bratislave pripomenul minister obrany SR Jaroslav Naď.

„Dnes si už ani nevieme predstaviť, čo všetko museli prežívať tí, ktorých krutosť a nespravodlivosť nacistického besnenia postihla najviac. Neopísateľné hrôzy, ktoré ľudia prežívali v koncentračných táboroch, sú aj v súčasnosti mementom toho, k čomu môže viesť slepé nasledovanie fanatických ideí. Nikdy nezabudneme,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď. Zároveň vyzdvihol význam pietnej spomienky a poukázal na aktuálnu dôležitosť diskusie na túto tému, ktorá mnohokrát býva rôznymi skupinami bagatelizovaná či spochybňovaná.

Židovský kódex – nariadenie o právnom postavení Židov, bol najrozsiahlejšou právnou normou vojnového slovenského štátu. Transporty, ktoré smerovali do nacistických koncentračných a vyhladzovacích táborov začali zo Slovenska odchádzať 25. marca 1942. Do 20. októbra 1942 bolo zo Slovenska deportovaných viac ako 57 600 Židov. Ďalšia vlna transportov začala v septembri 1944 počas okupácie Slovenska jednotkami nacistického Nemecka.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Súvisiaci článok:
Spomienka na obete holokaustu

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.