MENU

Naša sloboda bola draho vykúpená životmi

hrdinov Slovenského národného povstania


Pri príležitosti nadchádzajúceho 76. výročia Slovenského národného povstania si v sobotu 22. augusta minister obrany SR Jaroslav Naď pietnymi spomienkami na Jankovom vŕšku pri Uhrovci a pri pamätníku SNP v obci Kunerad uctil pamiatku padlých hrdinov protifašistického odboja.

„Naša sloboda bola vykúpená veľmi draho – utrpením a životmi ľudí, ktorí stáli za ozbrojeným povstaním domáceho odboja počas 2. svetovej vojny. Za odvahu postaviť sa za právo a slobodu vlasti a národa aj pod hrozbou smrti sú pre mňa účastníci Slovenského národného povstania skutoční hrdinovia,“ vyzdvihol šéf rezortu obrany Jaroslav Naď. Zároveň podotkol, že ani dnes nie sú tieto princípy vo svete samozrejmosťou. „Práve naopak – potvrdzuje sa, že žiť v demokracii a slobode je stále veľmi vzácnou výsadou,“ dodal.

Na Jankovom vŕšku je pochovaných sedem partizánov, ktorých 13. februára 1945 obkľúčili fašisti a zranených ich v bunkri upálili zaživa. V Kuneradskom zámku mala počas Slovenského národného povstania veliteľstvo II. Slovenská partizánska brigáda Milana Rastislava Štefánika, kvôli čomu zámok 25. septembra 1944 nemecké jednotky vypálili.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.