MENU

Minister Naď si uctil pamiatku obetí

vypálenej obce Kalište


Minister obrany Jaroslav Naď si v sobotu 15. augusta uctil pamiatku obetí vypálenej obce Kalište. Pietna spomienka bola súčasťou už 15. ročníka podujatia Stretnutie generácií organizovaného Slovenským zväzom protifašistických bojovníkov.

Na pietnom akte, ktorý sa uskutočnil pri príležitosti 75. výročia vypálenia tejto obce nacistickými vojakmi počas 2. svetovej vojny sa zúčastnili aj predseda vlády SR Igor Matovič, predseda Národnej rady SR Boris Kollár, podpredsedovia NR SR Peter Pellegrini a Juraj Šeliga, štátny tajomník Ministerstva kultúry SR Radoslav Kutaš, Predseda BBSK Ján Lunter a primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko, ako aj predstavitelia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

„Nevýslovné hrôzy, ktoré postihli obyvateľov našej krajiny počas 2. svetovej vojny sú aj dnes mementom toho, čo môže ľudské zlo a šírenie nenávisti spôsobiť. Dnes sme si spoločne uctili pamiatku všetkých, ktorí počas nacistických represálií prišli o to najcennejšie čo mali – vlastné životy. Nesmieme nikdy zabudnúť. Dlhujeme to tiež našim hrdinom, ktorí pre nás vybojovali slobodu,“ povedal počas pietnej spomienky minister obrany Jaroslav Naď.

Šéf rezortu obrany zároveň ocenil význam dnešného spomienkového podujatia. „V dnešnej dobe sa mnohokrát stretávame s rôznymi názormi, ktoré vedú k spochybňovaniu historických udalostí a otvárajú cestu pravicovému extrémizmu v spoločnosti. Je to absolútne neprijateľné a neakceptovateľné. Je práve na nás, aby sme na túto časť našich dejín nezabúdali a hovorili o nej aj s mladou generáciou tak, aby si na tieto udalosti vedela vytvoriť vlastný názor a nebola ľahko ovplyvniteľná klamlivými informáciami,“ dodal.

Počas Slovenského národného povstania bola obec Kalište jedným z centier tzv. Partizánskej republiky v Nízkych Tatrách a po prechode povstalcov na partizánsky spôsob boja sa stala jedným z hlavných partizánskych centier. Jej obyvatelia sa obetavo starali o chorých partizánov. Nemecké vojenské a bezpečnostné jednotky podnikli na obec viacero útokov, ktoré však partizáni úspešne odrazili.

Horská obec Kalište bola vypálená 18. marca 1945 v skorých ranných hodinách nemeckými jednotkami a jej obyvatelia boli vyvraždení. Príslušníci nemeckých represívnych zložiek vypálili na našom území 111 obcí. Fašistické represálie si na Slovensku vyžiadali viac ako 5 300 obetí. Priestor Kališťa je od februára 1961 Národnou kultúrnou pamiatkou.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Jakub Neubauer – MO SR

Súvisiaci článok:
15. ročník Stretnutia generácií na Kališti pri príležitosti 76. výročia SNP a 75. výročia vypálenia obce Kalište

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.