MENU

Pietna spomienka na americké a britské obete

Slovenského národného povstania


Štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer si včera v obci Polomka pri pamätníku obetí USA a Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska v SNP spolu s americkou veľvyslankyňou Bridget Brinkovou, zástupcom britského veľvyslanca Andrewom Wellsom, ako aj s predstaviteľmi Ozbrojených síl SR a diplomatických zborov uctili pamiatku a vzdali hold americkým a britským vojakom, ktorí prišli o život pri oslobodzovaní Slovenska počas Slovenského národného povstania.

„Na odkaz hrdinov, ktorí za nás položili svoje životy v boji proti fašistickému režimu nesmieme nikdy zabudnúť. Hoci žijeme v čase mieru, celosvetová pandémia vírusu Covid-19 nám ukázala, aký vratký môže byť pokoj a prosperita, na ktoré sme si od ťažkých čias druhej svetovej vojny už privykli,“ povedal pri príležitosti dnešného podujatia štátny tajomník rezortu obrany Marian Majer. Zároveň vyjadril presvedčenie, že odhodlanosť hrdinov z obdobia SNP bojovať za lepšiu budúcnosť môže byť povzbudením aj v súvislosti s aktuálnym nasadením príslušníkov ozbrojených síl jednotlivých krajín v misiách a operáciách v zahraničí so spoločným cieľom – udržaním pokoja a mieru vo svete.

Počas SNP boli na povstalecké územie vyslané vojenské misie spojencov, ktorých príslušníci na tomto území plnili špeciálne úlohy. Okrem sovietskej vojenskej misie tu pôsobili príslušníci amerického Úradu strategických služieb (OSS – Office of Strategic Services) a britského Úradu pre špeciálne operácie (SOE – Special Operations Executive). Obe misie boli vysadené na letisku Tri Duby v septembri 1944. Následne plnili svoje úlohy so spravodajskými orgánmi 1. čs. armády na Slovensku.

Dňa 26. decembra 1944 zajala nemecká protipartizánska jednotka Abwehrgruppe 218 členov americkej a britskej jednotky nad obcou Polomka. Boli odvezení do koncentračného tábora Mathausen, kde ich po tvrdých výsluchoch 24. januára 1945 popravili.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.