MENU

Plk. v. v. doc. PhDr. Jozef Výboh, CSc.

(1934 – 2020)


Dňa 24. apríla 2020 sa v Bratislave uzavrela životná púť váženého kolegu plk. v. v. doc. PhDr. Jozefa Výboha, CSc.

Plk. v. v. doc. PhDr. J. Výboh, CSc. sa narodil 15. marca 1934 vo Vígľaši. Po absolvovaní základného vzdelania sa rozhodol spojiť svoj profesionálny život s armádou. Službe vlasti zasvätil bezmála štyri desaťročia svojho činorodého života. Počas tohto obdobia ako absolvent Školy dôstojníckeho dorastu, Delostreleckého učilišťa a Vojenskej politickej akadémie zastával veliteľské a štábne funkcie na stupni jednotka, útvar a zväzok.

V rokoch 1971 – 1992 sa ako vojenský pedagóg podieľal na výchove a vzdelávaní armádnych vojenských historikov. Medzi jeho študentov patrili mnohí bývalí, ako aj súčasní zamestnanci bratislavského, ako aj pražského Vojenského historického ústavu.

V samom závere svojej profesionálnej kariéry, v rokoch 2000 – 2001, pracoval ako samostatný vedecký pracovník odboru vojensko-historických výskumov Vojenského historického ústavu v Bratislave. Plk. v. v. doc.

PhDr. J. Výboh, CSc. bol autorom, respektíve spoluautorom viacerých vedecko-populárnych knižných publikácií, vysokoškolských skrípt, vedeckých štúdií, ako aj vedecko-populárnych a populárnych článkov. V tejto súvislosti treba osobitne spomenúť kolektívnu prácu Dejiny vojen a vojenského umenia, ktorá vznikla pod vedením jeho dlhoročného priateľa plk. prof. PhDr. Pavla Kollára, CSc.

Česť jeho pamiatke!

Text a foto: Vojenský historický ústav Bratislava /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.