MENU

75. výročie oslobodenia mesta Bratislava

Pri príležitosti 75. výročia oslobodenia Bratislavy si dnes pri Pomníku víťazstva na Námestí Eugena Suchoňa uctili minister obrany Jaroslav Naď, štátny tajomník rezortu obrany Marian Majer a náčelník Generálneho štábu OS SR gen. Daniel Zmeko pamiatku vojakov a civilistov, ktorí prišli o život pri oslobodzovaní nášho hlavného mesta.

Na pietnej spomienke sa zúčastnili aj podpredseda Národnej rady SR Gábor Grendel, predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa, a tiež poslanec Národnej rady SR a predseda poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Michal Šipoš. Šéf rezortu obrany v tejto súvislosti zdôraznil, že akékoľvek prejavy extrémizmu a netolerancie v spoločnosti si už nikdy nesmú nájsť miesto.

„Dnes sme vzdali úctu všetkým hrdinom, ktorí pred 75. rokmi nezaváhali a v boji proti fašistickému režimu pri oslobodzovaní Bratislavy prišli o to najcennejšie čo mali – vlastné životy. Svojím odhodlaním zvíťaziť nad „zlom“ ukázali, že im budúcnosť nebola ľahostajná. Je preto dôležité, aby sme na tieto udalosti nikdy nezabudli,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď. Ako ďalej uviedol, pietne spomienky, ktoré sa pravidelne organizujú pri príležitosti významných výročí slovenských a európskych dejín vytvárajú priestor, ako tieto udalosti priblížiť aj súčasnej generácii.

S oslobodzovaním Bratislavy spod fašistickej okupácie začali sovietske a rumunské divízie 2. apríla 1945, pričom na druhý deň už dochádzalo ku konfliktom priamo v meste. Počas bojov o hlavné mesto, ktoré trvali od 2. do 4. apríla 1945, padlo celkovo 742 sovietskych, 470 nemeckých a maďarských vojakov a 121 civilistov. Počas bojov zhorelo a bolo poškodených viacero budov.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Súvisiace články:
Príhovor ministra obrany SR Jaroslava Naďa k 75. výročiu oslobodenia Bratislavy
75. výročie oslobodenia mesta Bratislava

 

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.