Vojenský historický ústav k Vám domov V.

Vojenskí kuchári, pekári a Vojenské stravovanie


Jednou z priorít každej armády bolo, je a vždy bude zabezpečenie optimálneho stravovania svojich vojakov. Vo vojenských dejinách sa tento nadmieru dôležitý a neraz aj komplikovaný problém riešil rôznymi spôsobmi.

Napríklad v starovekom Ríme si jednotlivé družstvá legionárov počas vojnových ťažení so sebou niesli ručné mlynčeky na mletie obilia. Zrno v podstate predstavovalo konzervovanú potravinu. Z hrubej šrotovej múky si potom vojaci pripravovali rôzne kaše, alebo piekli placky. Dodajme, že prenosné piecky na pečenie rôznych placiek a posúchov patrili už od staroveku do výstroja každej armády.

Celý text a ďalšie snímky nájdete – TU.

Text: Peter Chorvát
Foto: Dvacet let československé armády v osvobozeném státě, Praha a VHÚ-VHA Bratislava

Zdroj: Nástenný kalendár Vojenského historického ústavu 2013

Knižné novinky