MENU

Ambasador projektu „Svet si pamätá“

vo Vojenskom historickom ústave


Vojenský historický ústav Bratislava navštívil dňa 19. novembra 2019 zakladateľ a ambasador projektu „Svet si pamätá“ pán Robert Holmes Thomson.

Počas pracovnej návštevy oboznámil predstaviteľov Vojenského historického ústavu s cieľom projektu „Svet si pamätá“, ktorého realizáciu finančne podporila vláda Kanady a odbornú záštitu mu poskytlo Kanadské vojnové múzeum v Ottawe.

Cieľom medzinárodného projektu, do ktorého sa doposiaľ aktívne zapojilo 17 krajín sveta, je predstaviť mená mužov a žien, ktorí sa stali obeťami 1. svetovej vojny, a to bez rozdielu, na ktorej strane stáli. V súčasnosti je v databáze 3 100 000 mien osôb, ktorí zomreli v rokoch 1914 až 1922 a pochádzali zo Spojeného kráľovstva, Kanady, Francúzska, Nemecka, Spojených štátov amerických, Turecka, Belgicka, Austrálie, Českej republiky, Ukrajiny, Talianska, Nového Zélandu, Slovinska, Indie, Pakistanu, Bangladéša a Číny.

VHÚ Bratislava ako vedecko-výskumné, archívne a múzejné zariadenie Ministerstva obrany SR pre oblasť vojenskej histórie víta a oceňuje uvedený medzinárodný projekt venovaný pamiatke obetí prvej z dvojice svetových vojen v histórii ľudstva.

Účasť VHÚ Bratislava by spočívala v poskytnutí odborného príspevku o pôsobení Slovákov na bojiskách prvej svetovej vojny, zdigitalizovaných vojenských matrík padlých vojakov – príslušníkov c. a k. rakúsko-uhorskej armády pochádzajúcich z územia dnešného Slovenska a dobových fotografií približujúcich každodennosť prvej svetovej vojny. Projekt je o to prínosnejší, že práve pred rokom sme si pripomenuli 100. výročie skončenia prvej svetovej vojny. Pripojením sa k tomuto medzinárodnému projektu chceme vzdať patričnú úctu všetkým obetiam tzv. Veľkej vojny.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Vojenský historický ústav Bratislava /r
Foto: Veľvyslanectvo Kanady v Slovenskej republike

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.