MENU

100. narodeniny veteránky Eleny Kotočovej

Minister obrany SR Peter Gajdoš včera v obci Selce navštívil účastníčku národného boja za oslobodenie a vojnovú veteránku Elenu Kotočovú pri príležitosti jej 100. narodenín, ktoré oslávila minulý mesiac. Zároveň ju ocenil pamätnou medailou k 75. výročiu Slovenského národného povstania a skončenia druhej svetovej vojny.

„Vzácnych momentov, akým je aj tento, nie je veľa. O to viac si ich vážim. Pretože aj takýmto spôsobom môžeme našim vojnovým veteránom preukázať úctu a rešpekt za ich odvahu a odhodlanie postaviť sa zlu, voči ktorému aj oni počas 2. svetovej vojny bojovali, a mnohí z nich v tomto boji prišli o život,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš. Ako ďalej doplnil, pomoc, ktorú poskytovala Elena Kotočová ako zdravotná sestra raneným a chorým vojakom a partizánom je zároveň dôkazom toho, že ľudskosť si aj v období 2. svetovej vojny našla svoje miesto.

Vojnová veteránka Elena Kotočová poďakovala za návštevu a blahoželanie a zároveň apelovala na to, aby sa hrôzy 2. svetovej vojny už nikdy neopakovali. „Úprimne ďakujem a buďte všetci najmä zdraví,” povedala.

Účastníčka národného boja za oslobodenie a vojnová veteránka Elena Kotočová v období 2. svetovej vojny počas Slovenského národného povstania pracovala vo vojenskej záložnej nemocnici v Banskej Bystrici, ktorá bola podriadená vojenskej Zdravotníckej správe 1. československej armády na Slovensku. Neskôr sa zdržiavala u svojich rodičov v obci Strelníky, kde naďalej poskytovala nezištnú zdravotnícku pomoc raneným a chorým vojakom a partizánom.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.