MENU

Vzácna návšteva vo VHM Piešťany

Dňa 13. novembra 2019 navštívil Vojenské historické múzeum v Piešťanoch J. E. Andy John Garth, veľvyslanec Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska v Slovenskej republike. Jeho sprievod tvorili vojenský pridelenec obrany Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska v Slovenskej republike plk. David Catmur, ako aj ďalší zamestnanci veľvyslanectva.

V priestoroch bývalého čs. leteckého pluku 3 gen. letca Milana Rastislava Štefánika ich privítal pplk. Ing. Milan Kubizniak, riaditeľ Vojenského historického múzea v Piešťanoch. V krátkosti ich oboznámil s históriou, prítomnosťou, ale aj s ďalším smerovaním Vojenského historického ústavu. Osobitný dôraz pritom položil na priblíženie poslania múzea, jeho odborného zamerania a špecializácie.

Následne sa začala komentovaná prehliadka stálej expozície „Výzbroj čs. armády v rokoch 1945 – 1992“. Britská delegácia uvidela v tejto časti programu 3D animáciu, v ktorej sa v historických príbehoch z rokov 1919 až 2014 predstavuje top 12 zbierkových predmetov z Piešťan, Svidníka a z vyhliadkovej veže na Dukle. Následne sa oboznámili s vnútornou, ale aj vonkajšou časťou stálej expozície „Výzbroj čs. armády v rokoch 1945 – 1992“.

Oficiálna prehliadka bola zavŕšená premietaním filmu z dielne Vojenského historického ústavu Bratislava „Generál Milan Rastislav Štefánik – Osloboditeľ“, venovanému životu vojaka, vedca, politika Milana Rastislava Štefánika, ktorý bol spracovaný pri príležitosti 100. výročia jeho tragickej smrti.

Na záver návštevy J. E. Andy John Garth vyjadril úprimné poďakovanie za možnosť osobne vzhliadnuť stálu expozíciu Vojenského historického múzea a oboznámiť sa s činnosťou slovenských vojenských múzejníkov. V súvislosti s tým vyjadril uznanie za prácu, ktorú vykonali pri záchrane hmotných pamiatok dokumentujúcich vojenskú minulosť Slovenska. Taktiež vyslovil želanie v budúcnosti opäť navštíviť stálu expozíciu Vojenského historického múzea Piešťany.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Vojenský historický ústav Bratislava /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.