MENU

Minister Gajdoš vzdal hold vojnovým veteránom

Pri príležitosti blížiaceho sa Medzinárodného dňa vojnových veteránov a 101. výročia ukončenia 1. svetovej vojny si dnes minister obrany Peter Gajdoš pripomenul hrdinstvo vojnových veteránov a zároveň vzdal úctu všetkým, ktorí prišli o život počas oboch svetových vojen.

„Každá jedna vojna v dejinách ľudstvo nezvratne poznačila. Muži na frontoch verili, že to, čo zažívajú, nemôže byť trvalé a raz sa vrátia k svojim rodinám. No ako dnes vieme, pre milióny z nich zostala táto túžba iba nesplneným snom. A práve pamiatku tých si dnes pripomíname,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš počas pietnej spomienky pri Pamätníku príslušníkov západného odboja na Šafárikovom námestí v Bratislave. Zároveň dnes ocenil pamätnou medailou pani Ailsu Domanovú a brig. gen. Milana Píku in memoriam.

Šéf rezortu obrany zároveň pri tejto príležitosti poukázal na stále rastúcu mieru netolerancie a neznášanlivosti v spoločnosti. „Svet je dnes 101 rokov od skončenia 1. svetovej vojny iný. No krehkosť mieru cítime pri každom jednom teroristickom útoku, nezmyselných vraždách, či lokálnych konfliktoch pod patronátom extrémistických organizácií,“ uviedol šéf rezortu obrany. Pripomenul, že v týchto dňoch môžeme vzdať úctu vojnovým veteránom aj nosením červeného maku – ako symbolu preliatej krvi na bojiskách.

V súčasnosti je na Slovensku evidovaných celkovo 8132 vojnových veteránov, z toho 8024 novodobých veteránov a 108 veteránov z obdobia 2. svetovej vojny. Rezort obrany si Medzinárodný deň vojnových veteránov pripomenie aj tradičným behom, ktorý sa uskutoční 11. novembra 2019 na vojnovom cintoríne v Petržalke – Kopčanoch.

Ďalšie snímky a video si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.