MENU

Život a dielo generála Štefánika

sú nekonečným zdrojom inšpirácií


Minister obrany SR Peter Gajdoš sa včera v priestoroch Bratislavského hradu zúčastnil na slávnostnom otvorení výstavy s názvom „Milan Rastislav Štefánik, generál – osloboditeľ“.

Pri tejto príležitosti vyzdvihol význam výstavy, vďaka ktorej sa o živote a diele generála Štefánika môže dozvedieť viac široká verejnosť. Výstavu pripravilo Slovenské národné múzeum v spolupráci s Vojenským historickým ústavom pri príležitosti 100. výročia úmrtia generála Štefánika a 140. výročia jeho narodenia, ktoré si Slovensko pripomenie budúci rok.

„Život generála Milana Rastislava Štefánika bol nepochybne zdrojom množstva inšpirácií. Čo je však z jeho života rozhodne potrebné vyzdvihnúť, je fakt, že napriek svojmu európskemu rozmeru, nikdy nezabudol na svoj národ a vždy sa k nemu rád a hrdo vracal. Zároveň však dokázal neskutočným spôsobom spájať ľudí. A to tak počas života, ako aj viac ako 100 rokov od svojej smrti,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš. Zároveň pri tejto príležitosti ocenil prácu odborníkov a historikov, ktorí sa podieľali na príprave výstavy.

Milan Rastislav Štefánik sa narodil 21. júla 1880 v Košariskách. Tragicky zahynul 4. mája 1919 pri leteckej havárii počas návratu z Talianska neďaleko Ivanky pri Dunaji.

Ďalšie snímky a video si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Súvisiaci článok:
Otvorenie výstavy Milan Rastislav Štefánik Generál – Osloboditeľ

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.