MENU

100 rokov posádky Bratislava

Slávnostným koncertom vojenských hudieb v priestoroch Slovenského rozhlasu v Bratislave si vo štvrtok 24. októbra 2019 pripomenuli príslušníci Veliteľstva posádky s pozvanými hosťami jeden z historických momentov v dejinách nášho hlavného mesta – vznik Veliteľstva posádky Bratislava, ktorého história sa začala písať pred sto rokmi, 25. októbra 1919.

Oslava storočnice Veliteľstva posádky Bratislava začala úvodnou skladbou „Pod zástavou mieru“ od hudobného skladateľa Pavla Zelenaya a pod dirigentskou taktovkou majora Borisa Hokinu, po ktorej nasledovalo prinesenie štátnej zástavy a štátna hymna Slovenskej republiky.

Na úvod privítala moderátorka koncertu hostí, medzi ktorými bol štátny tajomník ministerstva obrany Slovenskej republiky Marián Saloň, generalita Ozbrojených síl Slovenskej republiky vedená zástupcom náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky generálmajorom Josefom Pokorným a zástupcom náčelníka generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky – náčelníkom štábu generálmajorom Miroslavom Lorincom, náčelník Vojenskej kancelárie prezidenta Slovenskej republiky generálmajor Vladimír Šimko, predstavitelia vojenského diplomatického zboru akreditovaného v Slovenskej republike, predstavitelia posádok krajín stredoeurópskeho regiónu z Prahy, Berlína, Viedne, Ľubľany a Kyjeva, predstavitelia ordinariátu ozbrojených síl a ozbrojených zborov Slovenskej republiky a predstavitelia ekumenickej a pastoračnej služby, predstavitelia štátnej správy a samosprávy a združení spolupracujúcich s ozbrojenými silami Slovenskej republiky, predstavitelia ministerstva obrany a ozbrojených síl Slovenskej republiky a bývalí velitelia posádky Bratislava.

V úvodnom slove poďakoval súčasný veliteľ Veliteľstva posádky Bratislava plukovník Slavomír Milde svojim predchodcom za ich prínos pri budovaní dobrého mena Veliteľstva posádky Bratislava, vedeniu rezortu Ministerstva obrany Slovenskej republiky a Ozbrojených síl Slovenskej republiky za vytváranie priaznivých podmienok pre napredovanie a rast, a všetkým príslušníkom Veliteľstva posádky Bratislava za ich každodennú obetavú prácu v prospech útvaru. Ako uviedol plukovník Milde Veliteľstvo posádky Bratislava si za dobu svojej existencie vybudovalo pevné miesto v štruktúre Ozbrojených síl Slovenskej republiky a dôstojne reprezentuje ozbrojené sily na domácich ale aj zahraničných podujatiach.

V priebehu večera bolo postupne predstavené Veliteľstvo posádky Bratislava, Čestná stráž Ozbrojených síl Slovenskej republiky, Vojenská hudba Ozbrojených síl Slovenskej republiky a Vojenská hudba Banská Bystrica ako aj ich história od ich vzniku až po súčasnosť.

Slávnostný koncert bol rozdelený do troch blokov, v ktorých boli predstavené skladby slovenských aj svetových hudobných skladateľov. V priebehu koncertu zazneli piesne ako Čerešne, V slovenských dolinách či Po nábreží koník beží, ktoré sú známe širokej verejnosti.

Na záver večera si všetci účinkujúci vyslúžili za svoj excelentný výkon neutíchajúci potlesk. Veľká vďaka patrila hosťujúcim sólistom, speváčkam Marianne Hochelovej a Andrei Zimányiovej a spevákovi Ľudovítovi Kurucovi, externým hudobníkom huslistovi Miroslavovi Balogovi a cimbalistovi Vladimírovi Homolovi, hlavnému dirigentovi majorovi Borisovi Hokinovi, veliteľovi – dirigentovi hudby kapitánovi Jánovi Goliašovi, veliteľovi–dirigentovi hudby nadporučíkovi Jozefovi Hepnerovi, dirigentovi nadporučíkovi Marekovi Flimelovi a spoločnému orchestru Vojenskej hudby ozbrojených síl Slovenskej republiky a Vojenskej hudby Banská Bystrica.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: z. Ing. Miroslav Pecho
Foto: čat. Stanislav Duplinský, Pavol Vitko – MO SR

Súvisiaci článok:
100 rokov posádky Bratislava

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.