MENU

Vernisáž výstavy „Duše Beskýd“

v Centrálnej expozícii VHM Svidník


Dňa 5. apríla 2019 sa o 13.00 h v priestoroch Centrálnej expozície Vojenského historického múzea vo Svidníku uskutočnila vernisáž výstavy akademického maliara Pavla Michaliča s názvom „Duše Beskýd“.

Pozvaných hostí, medzi inými primátorku mesta Svidník Mgr. Marcelu Ivančovú a poslanca Prešovského samosprávneho kraja Ján Hirčka, privítal vedúci múzejného oddelenia Svidník kpt. Ing. Miroslav Blahut. Vo svojom príhovore uviedol, že prezentované umelecké diela sú silné duchom, láskou aj súcitom.

Koncepciu výstavy a tvorbu jej autora predstavil kurátor výstavy Dr. Tibor Kočík. Hlavným cieľom výstavy je poukázať na hrôzy 1. svetovej vojny, predovšetkým bojov, ktoré sa na území dnešného severovýchodného Slovenska odohrávali na prelome rokov 1914 – 1915 medzi rakúsko-uhorskými a nemeckými vojskami na jednej strane a ruskými vojskami na strane druhej.

Program zaujímavej akcie obohatil umelecko-hudobný program, ktorý pripravili pedagógovia a žiaci Základnej umeleckej školy vo Svidníku.

Na príprave novootvorenej výstavy sa podieľali Podduklianské osvetové stredisko vo Svidníku a Vojenský historický ústav Bratislava. Výstava sa realizovala s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín KULT MINOR.

Vystavené diela si môžu návštevníci pozrieť v čase otváracích hodín Centrálnej expozície Vojenského historického múzea Mo Svidník, kde budú vystavené do 30. apríla 2019.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Vojenský historický ústav Bratislava /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.