MENU

74. výročie oslobodenia Zlatých Moraviec

Minister obrany SR Peter Gajdoš si v sobotu 23. marca v Zlatých Moravciach pripomenul 74. výročie oslobodenia tohto mesta spod nacistickej okupácie. Pri tejto príležitosti zdôraznil nebezpečenstvo súčasného nárastu extrémizmu vo svete, ale aj na Slovensku.

„Nepísanými synonymami slova vojna sú smrť, krutosť a utrpenie. Najmä v kontexte dneška, kedy v spoločnosti opäť rastie extrémizmus a množstvo ľudí si zakrýva oči pred realitou možnosti „hnedého“ Slovenska, je čas sa nad tým zamyslieť. Toto predsa skutočne nechceme,“ uviedol minister obrany Peter Gajdoš. Zároveň pri príležitosti dnešnej spomienky na oslobodenie mesta vyzval aj obyvateľov mesta Zlaté Moravce, aby vzdali hold hrdinovi 2. svetovej vojny generálovi Milanovi Píkovi, ktorý minulý týždeň zomrel.

Zlaté Moravce boli počas 2. svetovej vojny okupované nemeckými jednotkami a niekoľkokrát bombardované. Oslobodené boli 28. marca 1945 o 11.00 h v rámci Bratislavsko-brnianskej operácie vojskami sovietskeho 2. ukrajinského frontu. V meste a jeho okolí pripomínajú historické udalosti spojené s národným bojom za oslobodenie dva pamätníky, ktoré sú zároveň národnými kultúrnymi pamiatkami.

Ďalšie snímky a video si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ján Koller – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.