MENU

Ošetrovanie zbierkových predmetov

VHÚ – VHM v rokoch 2016 – 2018


Ochrana, ošetrovanie a údržba zbierkových predmetov je jednou z hlavných priorít každého múzea. Rovnako to platí aj v prípade Vojenského historického ústavu – Vojenského historického múzea. V priebehu rokov 2016 – 2018 pracovníci VHM, múzejné oddelenie Piešťany a Svidník, systematicky pokračovali v ochrane predmetov kultúrneho dedičstva, uložených v svojich zbierkach.

V nemalej miere sa na tomto procese podieľali príslušníci Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Bez ich pomoci by počet ošetrených predmetov bol výrazne nižší, a to veľakrát v náročných podmienkach. Zainteresovaní renovované predmety očistili, zbavili starých náterov a korózie a postupne obnovili základný a vrchný náter. Vo finále potom zavŕšili svoju prácu dokončením detailov od vežových či trupových čísiel až po popisy a znaky.

Zamestnanci VHM spolu s príslušníkmi OS SR a dobrovoľníkmi z radov členov klubov vojenskej histórie urobili množstvo drobných prác a opráv počnúc dofukovaním a ošetrovaním pneumatík, odstraňovaním trusu a hrubých nečistôt, obnovením výsostných znakov až po leštenie sklenených a priehľadných častí kokpitov lietadiel a kabín vozidiel, prípadne čistenie exponátov od prachu, ako aj čistenie a údržbu samotných výstavných priestorov expozícií Mo Piešťany a Mo Svidník.

Dovedna bolo v rokoch 2016 – 2018 ošetrených 4393 zbierkových predmetov zo zbierkových fondov múzejných oddelení Piešťany a Svidník. V podrobnejšom pohľade jednotlivé roky vyzerali nasledovne.

Pokračovanie článku a ďalšie fotografie nájdete – TU.

Text a foto: Vojenský historický ústav Bratislava /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.