MENU

128. výročie narodenia generála Rudolfa Viesta

Dňa 24. septembra 2018 si profesionálni vojaci Prešovskej mechanizovanej brigády pripomenuli 128. výročie narodenia armádneho generála Rudolfa Viesta, ktorého meno sa spája s čestným názvom 2. mechanizovanej brigády (2. mb).

V súvislosti s týmto výročím sa uskutočnil slávnostný nástup v priestoroch centra výcviku Lešť, kde od 23. septembra 2018 plnia prešovskí profesionáli stanovené úlohy v rámci veliteľsko-štábneho cvičenia Slovenský Štít 2018. Počas nástupu sa k zúčastneným prihovoril zástupca veliteľa 2. mb plukovník Norbert Hrib so slovami hrdosti na nositeľa čestného názvu brigády.

Rozkazom prezidenta Slovenskej republiky z 3. septembra 2007 bol prešovskej brigáde priznaný čestný názov práve po tejto významnej vojenskej osobnosti našich moderných dejín. Ide o prvého a zároveň jediného Slováka, ktorý dosiahol hodnosť generála československej armády za prvej republiky. Druhej mechanizovanej brigáde bol tento honos zapožičaný za výborné plnenie úloh bojovej prípravy, výcviku a zabezpečenie bojovej pohotovosti.

Príslušníci 2.mb Prešov profesionálne plnia úlohy súvisiace s obranou Slovenskej republiky. Hrdo sa hlásime k obdobiu národnooslobodzovacieho boja počas 2. svetovej vojny, s ktorým je bytostne spojené hrdinstvo, vernosť, statočnosť, odvaha a rozhodnosť jednej z najvýznamnejších osobností vojenských dejín Slovenska, generála Rudolfa Viesta. Nezabúdame na jeho významný podiel pri organizovaní protifašistického odboja a na aktívnu účasť v boji za našu slobodu.

Zapožičanie čestného názvu 2. mb Prešov po antifašistovi, vlastencovi a dôstojníkovi československej armády generálovi Rudolfovi Viestovi, ktorý sa významným spôsobom zúčastňoval na protifašistickom odboji doma i v zahraničí, prispieva aj týmto spôsobom k ďalšiemu rozvíjaniu jeho odkazu a obohateniu národných a vojenských tradícií ozbrojených síl Slovenskej republiky.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: npor. Mgr. Ing. Dominika Vojtašková, 2. mechanizovaná brigáda Prešov /r

Súvisiaci článok:
Armádny generál in memoriam Rudolf Viest

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.