MENU

Uctenie pamiatky obetí vypálenej obce Kalište

Minister Gajdoš si v sobotu 23. júna uctil pamiatku obetí vypálenej obce Kalište, ktorú na konci 2. svetovej vojny vypálili nacisti. Na pietnom akte, ktorý je súčasťou 13. ročníka podujatia Stretnutie generácií organizovaného Slovenským zväzom protifašistických bojovníkov, sa zúčastnil aj predseda vlády Slovenskej republiky Peter Pellegrini.

„Tak, ako milióny vojakov na frontoch, aj civilné obete, obyvatelia miest a obcí, ktorí bojovali proti útlaku a okupácii, alebo ktorí si len jednoducho chceli chrániť holé životy, padli v tejto strašnej vojne a sú pre nás večným mementom, ako tragicky môže dopadnúť predstava o nadradenosti a svetovláde,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš. Zároveň zdôraznil, slobodu a život v mieri nesmieme nikdy považovať za samozrejmosť. „Žiaľ, aj 73 rokov od skončenia najkrvavejšej vojny v dejinách ľudstva sú medzi nami takí, ktorí by radi privítali návrat pre spoločnosť nezdravého režimu. Vyžívajú sa v ideách fašizmu a nacizmu, snívajú o nadvláde bielej rasy a pohŕdajú spoluobčanmi, ktorí sa od nich líšia pôvodom alebo farbou pleti. A my nesmieme dovoliť, aby nás vohnali do ďalšej nezmyselnej vojny,“ dodal.

Obec Kalište v okrese Banská Bystrica mala na začiatku 2. svetovej vojny 209 obyvateľov. Tí sa aktívne zapájali do protifašistického odboja, materiálne, zdravotnícky a spravodajsky podporovali partizánov pôsobiacich v Nízkych Tatrách. S blížiacou sa frontovou líniou podnikli nacistické vojská niekoľko útokov na obec, ktoré však partizáni úspešne odrazili. Posledný útok prišiel 18. marca 1945, keď sa nemeckým vojakom podarilo vtrhnúť do obce, v ktorej zastrelili alebo upálili 14 obyvateľov, pričom vypálili 42 domov. Obec Kalište po vojne nebola obnovená a jej územie je dnes národnou kultúrnou pamiatkou.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Súvisiaci článok:
13. ročník Stretnutia generácií na Kališti

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.