MENU

Vzbura slovenských vojakov v Kragujevci

Keď v novembri 1918 zvony chrámov na celom svete oznamovali koniec prvej svetovej vojny, matere a blízki 44 slovenských vojakov zo 71. pešieho pluku (tzv. trenčianskeho drotárskeho) rakúsko-uhorskej armády, popravených 8. júna 1918, teda iba päť mesiacov pred podpísaním prímeria, spomínali a plakali.

Popravili ich, pretože sa vzbúrili proti manierom veliteľov a národnostnému útlaku. V končiacej Veľkej vojne bojovali proti vojne, za život a ľudskú dôstojnosť. Táto vzbura zachvátila celý Kragujevac, ktorý mal vtedy 18-tisíc obyvateľov. Slovenskí vojaci formálne vzburu prehrali. Morálne a duchovne sa dostali na piedestál oslavujúci ľudskosť.

Hoci od tejto tragickej udalosti uplynulo už 100 rokov, keď sa spomenie kragujevská vzbura, myslí sa predovšetkým na boj myšlienkou a motiváciou. Ani v súčasnosti Kragujevac nezabúda na týchto slovenských vojakov, ktorí sa postavili proti nezmyselnému zabíjaniu medzi európskymi národmi. V spomienkovom parku v tomto meste sú pamätníky a cintoríny z viacerých tragických udalostí prvej a druhej svetovej vojny. Jedným z nich je aj pamätník venovaný 44 popraveným slovenským vojakom.

Pokračovanie článku a ďalšie snímky nájdete – TU.

Text a foto: Vojenský historický ústav Bratislava /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.