MENU

Fórum vojnových veteránov

Vo štvrtok 3. mája sa v historickej budove NR SR v Bratislave uskutočnil 5. ročník medzinárodnej konferencie Fórum vojnových veteránov, nad ktorou prevzali záštitu predseda NR SR Andrej Danko a minister obrany Peter Gajdoš. Konala sa aj pri príležitosti 25. výročia vyslania prvej samostatnej slovenskej jednotky do misie UNPROFOR v bývalej Juhoslávii.

Prítomní boli prezident Medzinárodnej asociácie bývalých vojakov mierových síl OSN Laurent Attar-Bayrou z Francúzska, zástupca prezidenta Svetovej federácie veteránov Tom Asplund z Fínska či predstavitelia veteránskych organizácií z Česka, Poľska, Belgicka alebo Ukrajiny.

„Už štvrťstoročie naši novodobí vojnoví veteráni pôsobia v operáciách medzinárodného krízového manažmentu pod vlastnou zástavou, šíria dobré meno našich ozbrojených síl a robia česť Slovenskej republike, za čo im patrí úprimné poďakovanie,“ prihovoril sa vyše sto novodobým vojnovým veteránom a ďalším hosťom predseda výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko.

Prvý veliteľ slovenského ženijného práporu v UNPROFOR plukovník v. v. Ľubomír Kolenčík sa aj ako čestný prezident Únie vojnových veteránov SR pozastavil nad tým, že na Slovensku doteraz nie je napríklad spoločný pamätník 57 Slovákov, ktorí od roku 1993 padli v misiách a operáciách, ani domov sociálnych služieb pre vojnových veteránov. Zároveň sa poďakoval ministrovi obrany Petrovi Gajdošovi, že dlhodobo venuje novodobým veteránom pozornosť a že rezort obrany aktuálne rieši aj obe spomenuté otázky.

„Jednou z našich hlavných úloh je oboznamovať aj civilnú verejnosť o cieľoch a poslaní slovenských vojakov, ktoré pri obrane mieru napĺňali v zahraničných misiách s profesionalitou a so cťou,“ uviedol plk. v. v. Ľ. Kolenčík.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Pavol Vitko – Ministerstvo obrany SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.