MENU

Oslavy oslobodenia mesta Zvolen

V stredu 14. marca si Zvolenčania tradičným pietnym aktom pri pamätníku Červenej armády na Námestí SNP a na Ústredných vojenských cintorínoch pripomenuli 73. výročie oslobodenia mesta spod fašistickej nadvlády.

Oslavy oslobodenia zorganizovalo Mesto Zvolen v spolupráci so Zvolenským kultúrnym centrom, Oblastným výborom zväzu protifašistických bojovníkov Zvolen a Ozbrojenými silami Slovenskej republiky. Delegáciu veliteľstva vzdušných síl viedol zástupca veliteľa, brigádny generál Miroslav Lorinc.

Kvôli strategickej polohe mesta boli oslobodzovacie boje nesmierne kruté a vyžiadali si stovky životov na oboch stranách frontu, ako ja v radoch civilného obyvateľstva. Vzdať hold padlým prišli do Zvolena i delegáti Bieloruska, Česka, Rumunska a Ruska.

Vážnosť a dôstojnosť aktivity umocnilo dvadsať príslušníkov zvolenského krídla velenia riadenia a prieskumu a sliačskeho taktického krídla pri zabezpečovaní stráže pri pomníkoch, zástave a nosení kytíc a vencov. Ceremoniál hudobne sprevádzala Vojenská hudba Banská Bystrica.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: rtm. Zuzana Mildeová, Veliteľstvo vzdušných síl Zvolen, Ozbrojené sily SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.