MENU

73 rokov od oslobodenia mesta Prešov

V piatok 19. januára 2018 uplynulo presne 73 rokov od oslobodenia mesta Prešov. Pri tejto príležitosti sa konal tradičný pietny akt kladenia vencov pri Pamätníku padlých vojakov Červenej armády v mestskom južnom parku.

Už tradične sa na spomienkovom stretnutí zúčastnili návštevy a delegácie, zástupcovia štátnej správy a samosprávy, zástupcovia politických strán, pamätníci, ktorí atmosféru vtedajších udalostí zažili, ako aj obyvatelia Prešova. Úctu tým, ktorí za obranu vlasti v 2. svetovej vojne zaplatili vlastným životom, za posádku Prešov vzdali a uctili si pozostalých zástupca veliteľa  zástupca veliteľa 2. mechanizovanej brigády Prešov plukovník Norbert Hrib, náčelník štábu Vrtuľníkového krídla Prešov podplukovník Pavel Klučerovský, veliteľ Práporu ISTAR Prešov podplukovník Dušan Cisár a zástupca veliteľa Práporu CSS Prešv major Ján Farkaš.

Organizátormi spomienkového stretnutia sú tradične Mesto Prešov a Slovenský zväz protifašistických bojovníkov Prešov so spoluúčasťou Prešovskej mechanizovanej brigády. Sprievod pokračoval aj k Pamätníku obetiam bombardovania Prešova na Konštantínovej ulici, kde účastníci pietnej spomienky vzdali hold tým, ktorí v niekdajšej budove gestapa zahynuli počas bombardovania mesta Prešov koncom roka 1944.

Deň 19. január 1945 bol dňom oslobodenia Prešova a jedna z prvých predzvestí konca 2. svetovej vojny.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: npor. Mgr. Ing. Dominika Vojtašková, 2. mechanizovaná brigáda Prešov /r
Foto: Mesto Prešov

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.