MENU

Výstava Barokové Česko na letisku Bratislava

Čakanie na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave bude cestujúcim počas celého novembra spríjemňovať výstava českého fotografa Libora Sváčka. Priamo v odletovej hale si budú môcť pozrieť 63 fotografií barokových pamiatok v Českej republike.

Barok je fenomén. Významné staviteľské obdobie vtislo tvár českej krajine. V barokovom štýle sa stavali veľkolepé kostoly, kláštory a paláce. Umelecký sloh prenikol však aj do českých dedín. Práve barok je hlavnou marketingovou témou agentúry CzechTourism v roku 2017. Na pozvanie zahraničného zastúpenia na Slovensku prichádza od 1. do 30. novembra na bratislavské letisko výstava Libora Sváčka – Barokové Česko.

Na 20 obojstranných paneloch s veľkoformátovými fotografiami si budú môcť návštevníci pozrieť napríklad Prahu, Kuks, Kutnú Horu – Sedlec, Kroměříž, Olomouc, Český Krumlov, Klokoty a mnohé ďalšie barokové perly. „Všetky vystavené fotografie pochádzajú z našej novej knihy „Česko barokní“, ktorú sme s fotografom Liborom Sváčkom pripravovali priližne dva roky. Výber tém sme konzultovali s pracovníkmi CzechTourism, Národného pamiatkového ústavu a Ministerstva kultúry ČR,“ vysvetľuje Martin Hák z Vydavateľstva MCU. Spoločným cieľom bolo vydať reprezentatívnu darčekovú knihu, ktorá by symbolicky zavŕšila celoročnú barokovú kampaň. Distribúcia publikácie začína v piatok 10. novembra.

Titulná fotografia zobrazuje hospital Kuks, ktorý získal v tomto roku medzinárodnú cenu Grand Prix, Europa Nostra. V knihe sa striedajú pozemné, letecké a dronové zábery, ale i snímky interiérov, pričom svoje zastúpenie majú všetky štyri ročné obdobia. „Niektoré objekty sme mohli nafotiť až po ich mnohoročných adaptáciách, niekde nám bránilo do poslednej chvíle lešenie alebo iné nemilé prekvapenia,“ spomína fotograf Libor Sváček.

Výstava Barokové Česko je putovná – v tomto roku ju mali možnosť si pozrieť návštevníci na hlavnej vlakovej stanici v hornorakúskom Linci, obchodnom dome Olympia v Brne, na zámku Průhonice a v Škodovom paláci v Prahe. Po bratislavskom letisku sa v decembri presunie opäť do Prahy.

Text: Letisko Bratislava /r
Ilustrační foto: Vydavatelství MCU

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.