MENU

Medzinárodná konferencia v Humennom

V dňoch 17. až 18. marca 2023 sa v Humennom konala ďalšia z medzinárodných konferencií organizovaných Klubom vojenskej histórie Beskydy, tentokrát s názvom Severovýchodné Slovensko – bojisko prvej svetovej vojny.

Zúčastnili sa na nej odborníci na prvú svetovú vojnu zo Slovenska, Čiech, Maďarska, Poľska a Ukrajiny. Keďže situácia znemožnila príchod avizovaných účastníkov z Ukrajiny (Jurij Fatula a Andrij Shutyak), títo zaslali svoje príspevky v elektronickej forme.

Počas rokovacieho dňa odzneli zaujímavé referáty venované vojnovým hrobom a cintorínom (Anton Liška – Autentické prvky drobnej architektúry na vojnových cintorínoch z prvej svetovej vojny na severovýchodnom Slovensku, Viktor Szabó – Vojnový cintorín v Košiciach a možnosti jeho využitia v oblasti cestovného ruchu, Radoslav Turik – Zostavenie zoznamu vojakov pochovaných na vojnovom cintoríne v Breznici), bojovej činnosti vybraných jednotiek v Karpatoch (János Rózsafi – Zničenie jedného honvédskeho pluku v Karpatoch 5. februára 1915, Tomász Wozny – Haličské jednotky rakúsko-uhorskej armády na území dnešného Slovenska 1914 – 1915, Norbert Stercinger – Osadné 1915 – boje odohrávajúce sa v obci a jej okolí v apríli 1915), archeologickému prieskumu týchto lokalít (Martin Vojtas – Archeologický výskum bojiska v Karpatoch), spomienkam niektorých vojakov (Anna Šimkuličová – Sándor Szurmay v Karpatoch 1914/1915, Béla Bartók – Jágerský vojnový spravodajca Oszkár Damó na karpatskom bojisku 1914 – 1915) ako aj vybraným problémom tohto úseku frontu (Radim Kapavík – Straty bojujících armád v Karpatoch 1914/1915, Juraj Červenka – Technické problémy rakúsko-uhorských vojenských lietadiel počas nasadenia nad územím dnešnej Slovenskej republiky, Martin Drobňák – Veľká noc 1915 v Karpatoch).

Na konferencii sa s príspevkom Rakúsko-uhorský 71. peší pluk v Karpatoch zúčastnila aj pracovníčka Odboru vojsko-historických výskumov Mgr. Jana Zaťková, PhD.

Počas druhého dňa konferencie si účastníci prezreli pamiatky v meste Humenné ako aj vojnové cintoríny v Čabinách a Krásnom Brode, ktoré sú dodnes mementom udalostí, ktorým bola venovaná táto konferencia.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Mgr. Jana Zaťková, PhD., VHÚ – Odbor VHV

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.