MENU

Ocenenie účastníkov národného boja za oslobodenie

Minister obrany Slovenskej republiky Peter Gajdoš dnes v priestoroch Posádkového klubu v Trenčíne odovzdal pamätné medaily dvom účastníkom národného boja za oslobodenie. Prevzali si ich 95-ročný Štefan Šteflovič a 90-ročný Pavol Liška, ktorí si tieto ocenenia nemohli prevziať osobne pri Pamätníku na Dukle v deň výročia karpatsko-duklianskej operácie.

„Žiaľ, zdravie týmto dvom hrdinom nedovolilo zúčastniť sa osobne na oslavách na Dukle, no ja som presvedčený, že si zaslúžia, aby sme im tieto ocenenia odovzdali osobne a poďakovali im tak za všetko, čo pre náš národ a našu lepšiu budúcnosť urobili,“ povedal šéf rezortu obrany.

Ako ďalej uviedol, množstvo ľudí v súčasnosti vníma slobodu, mier a demokraciu ako samozrejmosť. „No nie je to správne. Prakticky denne vidíme vo svete, aký krehký je mier a je doslova našou povinnosťou neustále pripomínať mladej generácii, že nebol a nie je zadarmo,“ zdôraznil minister Gajdoš.

Ako dnes uviedli obaja ocenení účastníci národného boja za oslobodenie, vysoko si vážia, že rezort obrany na nich nezabudol a takýmto spôsobom si ich uctil. „Srdečná vďaka všetkým,“ povedali.

Štefan Šteflovič, rodák z Adamoviec pri Trenčíne, bol účastníkom národného boja za oslobodenie od 15. marca 1939 do 5. mája 1945. Pavol Liška z Dobrej Vody v okrese Trnava, bol účastníkom národného boja za oslobodenie v období od 29. augusta 1944 do 1. novembra 1944. Dnes žijú obaja v Trenčíne.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Jozef Žiak, Ministerstvo obrany SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.