MENU

Rezort obrany si pietou pripomenul výročie

tragickej havárie vojenského lietadla An-24V


Pamiatku 41 slovenských vojakov a 1 civilného zamestnanca, ktorí pred 17 rokmi zahynuli pri havárii lietadla An-24V počas návratu z misie KFOR, si dnes uctil tichým položením vencov pri Pamätníku zmierenia v areáli MO SR minister obrany SR Jaroslav Naď spolu ďalšími predstaviteľmi rezortu obrany.

„Za 30 rokov existencie Slovenskej republiky sa podarilo mnoho dobrého, no došlo aj k mnohým tragédiám, ktoré sa nezmazateľne vryli do našich sŕdc. Po skvelých kolegoch, priateľoch a milovaných príbuzných, ktorí pred 17 rokmi zahynuli pri havárii lietadla An-24V, ostalo hlboké prázdno. My však na nich nikdy nezabudneme a sme im vďační za ich dobré skutky, ktoré robili nezištne v snahe pomáhať. Vždy pre nás budú svetlom, ku ktorému budeme upierať naše myšlienky,“ povedal minister Naď, ktorý v roku 2020 rozhodol o odtajnení správy o vyšetrení tejto leteckej nehody. Pripomenul tiež, že predstaviteľom súčasného vedenia rezortu obrany sa podarilo splniť sľub – vlani v októbri totiž s pozostalými tragédie AN-24 navštívili Kosovo a miesta pôsobenia ich blízkych.

Pri tragédii z 19. januára 2006 zahynulo 42 kolegov rezortu obrany (3 ženy a 39 mužov). Vojenský špeciál Antonov An-24V ev. č. 5605, ktorý viezol slovenských vojakov z operácie v Kosove sa zrútil na vrchu Borsó pri maďarskej obci Hejce. Práve na tomto mieste si včera pochodom úcty na vrch Borsó pripomenuli 17. výročie tejto tragédie aj príslušníci OS SR. Na vrchole kopca zapálili sviece pri tichej spomienke na kolegov, ktorí položili životy pri plnení služobných povinností.

Slovenskí vojaci pôsobili v misii KFOR takmer 11 rokov od 1999 do roku 2010. Celkovo sa v rámci misie vystriedalo 2004 príslušníkov OS SR, pričom ich cieľom bolo zabezpečiť bezpečnosť a ochranu pre všetky etnické skupiny, voľnosť pohybu na hlavných zásobovacích trasách, monitorovanie a pripravenosť na humanitárnu pomoc. O významnej pridanej hodnote operácie KFOR pod vedením štátov Severoatlantickej aliancie svedčí aj to, že spojeneckí vojaci tu prispievajú k pokoju, bezpečnosti a mieru až dodnes.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement a Pavol Vitko – MO SR

Súvisiaci článok:
17. výročie leteckej tragédie pri obci Hejce
Pietna spomienka na zosnulých kolegov

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.