MENU

Štátny tajomník Majer si uctil pamiatku

hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie


Predstavitelia rezortu obrany a velenie ozbrojených síl na čele so štátnym tajomníkom Marianom Majerom a náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR gen. Danielom Zmekom si dnes spoločne pripomenuli 78. výročie Karpatsko-duklianskej operácie. Pri Pamätníku čs. armádneho zboru na Dukle, ako aj na ďalších pietnych miestach vo Svidníku si pietnou spomienkou uctili pamiatku jej hrdinov, ktorí bojovali v jednej z najväčších horských bitiek druhej svetovej vojny.

„V týchto ťažkých bojoch znášali naši predkovia neľudské utrpenie s obdivuhodnou odolnosťou a v snahe priniesť cez Karpaty slobodu a mier pre ďalšie generácie boli pripravení zaplatiť pri ochrane svojej vlasti tú najvyššiu obeť. Navždy preto zostaneme ich dlžníkmi,“ uviedol pri tejto príležitosti štátny tajomník M. Majer.

Po pietnej spomienke na Dukle sa delegácia z ministerstva obrany zúčastnila aj na tichom pietnom akte položenia vencov pri soche armádneho generála Ludvíka Svobodu a pri Pamätníku sovietskej armády vo Svidníku.

Karpatsko-duklianska operácia trvala od 8. septembra do 28. októbra 1944 ako súčasť Východokarpatskej operácie. Jej zámerom bolo rozbitie síl nemeckej skupiny armád v predhorí Karpát a rýchly prechod karpatskými hrebeňmi na Slovensko s cieľom poskytnúť pomoc Slovenskému národnému povstaniu. Hranice Slovenska dosiahli ako prvé 20. septembra jednotky pravého krídla 1. gardovej armády. 6. októbra 1944 prešli definitívne na územie Slovenska aj jednotky 1. čs. armádneho zboru. Po preniknutí do priestoru južne od priesmyku bol však ich postup zastavený.

Išlo o najťažšiu operáciu na našom území. Na oboch stranách frontu si vyžiadala veľké obete – na strane sovietskej 38. armády bolo 13 264 padlých, zomrelých a nezvestných. Ďalších 48 750 vojakov bolo ranených, resp. v ťažkých klimatických a hygienických podmienkach chorých. Svobodov 1. čs. armádny zbor mal 1630 padlých, zomretých a nezvestných. Ďalších 4069 príslušníkov zboru bolo ranených. Nepriateľské straty sa odhadovali až na 52 000 padlých a ranených.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Súvisiace články:
V 81. krídle Sliač si uctili pamiatku obetí karpatsko – duklianskej operácie
Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie a 78. výročie Karpatsko-duklianskej operácie
Dukla – pamätník bojov Karpatsko – duklianskej operácie
Slávnostný nástup k 78. výročiu pamätného dňa – Deň hrdinov Karpatsko-duklianskej operácie

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.