MENU

Slovensko bude mať vojenský archív

zodpovedajúci 21. storočiu


Minister obrany SR Jaroslav Naď dnes spoločne s ministrom financií SR Igorom Matovičom, trnavským primátorom Petrom Bročkom a predsedom Trnavského samosprávneho kraja Jozefom Viskupičom predstavil projekt vybudovania nového vojenského archívu na periférii mesta Trnava.

Nový archív bude stáť na pozemku vo vlastníctve MO SR. Nahradí tak súčasný archív nachádzajúci v historickom komplexe v centre mesta, ktorý je v nevyhovujúcom stave, v dôsledku čoho hrozí znehodnotenie archívnych dokumentov. „Pracovníci registratúry vojenského archívu robia neviditeľnú prácu, ktorá je ale mimoriadne dôležitá. Je tu uložených viac ako 33 kilometrov historických spisov vrátane napríklad spisov osobností protifašistického odboja. Tento objekt je však v dezolátnom stave a roky sa doň takmer nič neinvestovalo,“ povedal minister Naď s tým, že na ukladanie spisov a ich zachovanie sa v interiéri využíva doslova každý priestor, ktorý netrpí nadmernou vlhkosťou. Množstvo miestností v objekte však už takémuto účelu slúžiť nemôže.

„Vďaka súčinnosti rezortu obrany, Ministerstva financií SR, mesta Trnava a trnavskej župy bude mať Slovensko vojenský archív zodpovedajúci 21. storočiu,“ uviedol minister Naď. Zároveň dodal, že súčasťou nového archívu budú priestory rozdelené na administratívnu časť, sklady a časť ukladacích priestorov, tzv. depotov na uloženie minimálne 41 bežných kilometrov registratúrnych záznamov. Okrem toho bude nový archív obsahovať aj dátové úložisko na elektronické registratúrne záznamy či priestory pre ukladanie utajovaných písomností. Nezabudlo sa však ani na enviromentálne riešenia, keďže nový projekt počíta so zelenými strechami, solárnymi panelmi či využitím dažďovej vody na automatickú závlahu. Odhadovaný rozpočet projektu je 23,7 miliónov eur. Podľa predpokladov by výstavba nového vojenského archívu mohla byť ukončená v roku 2025. Predchádzať jej bude proces obstarávania na vyhotovenie projektovej dokumentácie a neskôr zhotoviteľa stavby.

Súčasný Vojenský archív sídli v Trnave na Univerzitnom námestí od roku 1967 v historickej budove, ktorú vojsko dostalo v roku 1780 po bývalej Trnavskej univerzite. Postavená bola v roku 1615. Do rozdelenia Československa archivoval všetky osobné spisy občanov bývalého Československa. Po rozdelení republiky sa v Trnave archivujú tieto spisy a utajované a neutajované registratúrne záznamy slovenských ozbrojených síl. Objekty, v ktorých je trnavský vojenský archív umiestnený boli pre svoje historické, architektonické a umelecké hodnoty vyhlásené za národnú kultúrnu pamiatku – aj tento samotný fakt spôsobuje, že komplex nie je možné rekonštruovať tak, aby sa z neho stal moderný archív.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.