MENU

Minister Naď odhalil v Poltári mohylu

hrdinského čs. letca Ladislava Žiláka


Minister obrany SR Jaroslav Naď sa dnes zúčastnil v Poltári na slávnostnom odhalení mohyly československému letcovi Ladislavovi Žilákovi, ktorý počas druhej svetovej vojny slúžil v britskom Kráľovskom letectve (Royal Air Force - RAF). Súčasťou podujatia bola aj pietna spomienka a prelet vojenskej techniky Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Minister odhalil mohylu spoločne s primátorkou mesta Poltár Martinou Brisudovou a synovcom L. Žiláka.

„Všetci hrdinovia a hrdinky bojujúci za život v slobodnej krajine bez okovov totality si zaslúžia okrem dôstojného miesta odpočinku aj zachovanie ich odkazu v pamäti národa. Je dôležité pripomínať si nielen ich chrabrosť a odvahu, ale aj to, aký ťažký je zápas za znovunadobudnutie stratenej slobody,“ uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď. Zároveň dodal, že MO SR podporilo vybudovanie tohto pamätníka sumou 10 000 eur z dotačného mechanizmu rezortu obrany.

„Táto Mohyla padlého vojaka je výrazom vďačnosti mesta Poltár nášmu rodákovi a palubnému rádiotelegrafistovi, ktorý slúžil v kráľovskom letectve v rokoch 1942-1944 v mene slobodnej Európy. Česť jeho pamiatke,“ povedala pri tejto príležitosti primátorka Poltára M. Brisudová.

Ladislav Žilák sa narodil 30. 8. 1921 v Poltári. K RAF sa pripojil ako 21-ročný, kde ako palubný rádiotelegrafista slúžil v 311. československej bombardovacej peruti. Zúčastňoval sa bojov nad Anglickom, hlavne hĺbkových letov nad Nemeckom cez Lamanšský prieliv. Posledný let Ladislava Žiláka sa uskutočnil 29. 6. 1944, keď sa jeho bombardér krátko po vzlete zrútil v oblasti na juhozápade Anglicka. Pochovaný je na cintoríne Helston v anglickom Cornwalle.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Ministerstvo obrany SR – KOd /r

Súvisiaci článok:
Slávnostné odhalenie mohyly československému letcovi Ladislavovi Žilákovi

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.