MENU

Rezort obrany pripravil 4. ročník

Veteránskeho výstupu na Ďumbier ako poctu gen. M. R. Štefánikovi


Rezort obrany vzdá poctu gen. M. R. Štefánikovi pri príležitosti 142. výročia jeho narodenia prostredníctvom 4. ročníka Veteránskeho výstupu na Ďumbier spojeného s pietnou spomienkou na všetkých hrdinov – účastníkov národného boja za oslobodenie a tiež novodobých vojnových veteránov pri pamätníku SNP pri Chate M. R. Štefánika.

Spolu s ministrom obrany Jaroslavom Naďom a štátnym tajomníkom rezortu Marianom Majerom týmto spôsobom vzdajú úctu velikánovi slovenskej histórie aj profesionálni vojaci a civilní zamestnanci rezortu, pričom pozvanie na zajtrajší výstup (25. 6.) adresujú aj širokej verejnosti. Podujatie začína v sobotu 25. júna 2022 o 8.00 h odchodom z parkoviska pri horskej chate Trangoška.

Veteránskemu výstupu na Ďumbier dnes predchádzala pietna spomienka pri Pamätníku Nemecká, počas ktorej si štátny tajomník M. Majer uctil všetky obete nacistického vraždenia v miestnej bývalej vápenke. „Tento pamätník vypovedá o jednej z najtragickejších kapitol slovenských novodobých dejín, pri ktorej rukami nemeckých nacistov a kolaborantov zahynulo približne 900 osôb. Nech ich obete navždy pripomínajú zverstvá represálií a povzbudzujú k odmietaniu agresie voči slobode a demokracii,“ uviedol M. Majer.

Ministerstvo obrany SR v spolupráci s obcou Tajov pripravili tiež pietnu spomienku venovanú miestnemu rodákovi Eduardovi Gregorovi – účastníkovi prvej svetovej vojny, počas ktorej mu dnes štátny tajomník v mene ministra obrany SR J. Naďa udelil pamätnú medailu in memoriam. Eduard Gregor prišiel v legendárnej bitke pri rieke Piava o pravú ruku, no napriek tomu sa po návrate do rodiska stal rezbárom a jeho diela sú dodnes súčasťou viacerých slovenských múzeí. Jeho najväčšie rezbárske dielo – tajovská pieta je súčasťou Kaplny Sedembolestnej Panny Márie na kalvárii v Tajove.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Súvisiace články:
Výstup na Ďumbier
Veteránsky výstup na Ďumbier a chatu M. R. Štefánika

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.