MENU

Otvorenie expozície Légiovlak 2017 vo Zvolene

Trinásť zrekonštruovaných vozňov tvoriacich Légiovlak sa presunulo v pondelok popoludní z Košíc do Zvolena. Už v utorok ráno, 5. septembra 2017, bol Légiovlak pripravený na slávnostné otvorenie expozície v hlavnom železničnom uzle banskobystrického kraja.

Okrem zástupcov miestnej samosprávy, Železničných opravovní a strojární a.s., Oblastného riaditeľstva Železníc Slovenskej republiky a Historického klubu techniky zaplnili zvolenskú osobnú stanicu žiaci a študenti základných a stredných škôl z mesta Zvolen a okolitých obcí.

V mene Ministerstva obrany Slovenskej republiky a Ozbrojených síl Slovenskej republiky prítomných privítal veliteľ vzdušných síl brigádny generál Ľubomír Svoboda. Hneď v úvode príhovoru sa poďakoval všetkým zainteresovaným podieľajúcim sa na príprave a realizácii tohto unikátneho projektu. „Osobitné poďakovanie patrí za myšlienku jeho vytvorenia Československej obci legionárskej a tým, ktorí stáli pri jeho zrode na území Českej republiky. Prezentácia tejto expozície je zároveň spôsobom, ako si môžeme spoločne uctiť pamiatku hrdinov prvej svetovej vojny, slovenských legionárov, príslušníkov československých légií a československého zahraničného vojska. Pevne verím, že naplno využijete príležitosť pozrieť si túto vzácnu expozíciu,“ pozval brigádny generál zúčastnených na prehliadku výstavy.

Svojím pôsobením získali československé légie počas prvej svetovej vojny prestíž a výrazne napomohli pri diplomatických rokovaniach podieľajúcich sa na vzniku nového štátu. Aj vďaka légiám bolo Česko-Slovensko po skončení vojny považované za jednu z víťazných krajín. Spomedzi slovenských osobností sa o ich založenie významne zaslúžil Milan Rastislav Štefánik. Náborom slovenských a českých vojakov, dezertérov alebo zajatcov z rakúsko-uhorskej armády talianskeho, francúzskeho alebo ruského frontu vybudoval akcieschopné a disciplinované jednotky.

Členovia zvolenského Klubu historickej techniky v spolupráci s Nadáciou Milana Rastislava Štefánika zrekonštruovali v Železničných opravovniach a strojárňach Zvolen, a.s., vozeň vyrobený v roku 1906 na repliku dielenského vozňa s finančnou podporou z dotácie Ministerstva obrany Slovenskej republiky. Ten sa stal v máji 2015 súčasťou Légiovlaku. Vozeň pochádza z troch posledných exemplárov a je jediným pojazdným. V jeho kovových častiach sa doteraz nachádzajú reálne stopy priestrelov z prvej svetovej vojny. Do časti interiéru zrekonštruovaného dielenského vozňa, pripravila Nadácia M. R. Štefánika historické expozície slovenského dielenského vozňa, kováčne a kovoobrobne.

Pre čo najväčšiu autentickosť a priblíženie podoby legionárskych vlakov a životných podmienok legionárov, ich bojovej činnosti a zvykov boli vybrané najčastejšie používané vagóny. Súprava vlaku sa skladá z vozňa poľnej pošty, teplušky, plukovnej predajne, ubytovacieho, filmového, dielenského, krajčírskeho, zdravotníckeho, štábneho, veliteľského, obrneného a dvoch plošinových vozňov.

Expozícia Légiovlaku bude vo Zvolene dostupná širokej verejnosti do 10. septembra 2017, a to v pracovných dňoch od 8.00 do 18.00 hod. a cez víkend od 9.00 do 19.00 hod.

Po Zvolene sa na Légiovlak môžu tešiť obyvatelia a návštevníci Nitry, kde bude expozícia k dispozícii od 12. septembra 2017.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: rtm. Zuzana Mildeová, Veliteľstvo vzdušných síl Zvolen, Ozbrojené sily SR /r

Súvisiaci článok:
Légiovlak 2017 dorazil do Zvolena
Légiovlak 2017 zavíta do Zvolena

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.