MENU

Légiovlak 2017 zavíta do Zvolena

Unikátny projekt „Légiovlak 2017“, organizovaný pod záštitou Ministerstva obrany SR, Železníc Slovenskej republiky, Československej obce legionárskej, nadácie M. R. Štefánika, nadačného fondu Légie 100 a Klubu historickej techniky Zvolen zavíta už v najbližších dňoch do Zvolena.

Slávnostné otvorenie tejto jedinečnej expozície bude dňa 5. septembra 2017 so začiatkom o 10.00 hod., a to priamo v priestoroch železničnej stanice, na ktoré Vás všetkých srdečne pozývame.

Jedinečný Légiovlak je vernou replikou legionárskeho vlaku – ešalónu z obdobia rokov 1918 – 1920, s ktorým sa československí legionári presúvali cez Rusko po Transsibírskej magistrále a je súčasťou projektu Légie 100, ktorý sa začal v 2014 pri príležitosti 100. výročia začiatkov boja československých légií za samostatný štát.

Súčasťou výstavy je aj množstvo dobových dokumentov a artefaktov. Vo všetkých vozňoch čaká na návštevníkov verná rekonštrukcia vybavenia, legionári v dobových uniformách, ale tiež originálne exponáty a niekoľko stoviek fotografií na paneloch, mapujúcich históriu československých légií. Posádka vlaku vie pomôcť aj s dohľadaním predka – legionára.

Výstava Légiovlaku je určená pre odbornú i laickú verejnosť všetkých vekových kategórií, pamätníkov a ich potomkov, ale predovšetkým deti a mládež.

Légiovlak bude vo Zvolene od 5. do 10. septembra 2017 a návštevníkom bude sprístupnený bezplatne denne (Ut-Pia) v čase od 8.00 hod. do 18.00 hod. a (So-Ne) v čase od 9.00 hod. do 19.00 hod. buď samostatne, alebo za sprievodu s odborným výkladom, a to každú celú hodinu.

Tešíme sa na Vašu účasť!

Text a foto: Veliteľstvo vzdušných síl Zvolen, Ozbrojené sily SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.